DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Alaköprü Sulama Projesi’nde ilk kazma vuruldu. Proje ile 83 bin 600 dekar zirai arazinin suyla buluşacağını kaydeden Bakan Eroğlu “Bu çerçevede Anamur Ovası’nda 65 bin 900 dekar zirai alan cazibeli, 17 bin 700 dekar zirai alanda terfili olarak sulanacak” dedi.
DSİ tarafından çalışmalarına başlanan projede yüzde 11 fiziki gerçekleşme sağlandı. Alaköprü Sulaması Projesi ile Anamur Alaköprü Barajı rezervuarından alınacak suyla 12 ay sulama yapılan Anamur Ovası’nda toplam 83 bin 600 dekar mümbit zirai arazi modern sulama sistemine kavuşacak.
Çalışmaların hızla devam ettiği sulama sahasında toplam 304 bin 482 metre sulama ve tahliye borusu döşenecek. Ayrıca sulama şebekesi dışında 5 adet terfi istasyonu, regülasyon depoları, drenaj kanalları, işletme bakım yolları ve bunlar üzerindeki sanat yapıları inşa edilecek.
”HEDEF 2017’DE 15 BİN DEKAR ALANI SULAMAYA AÇMAK’
Mersin Anamur Alaköprü Sulaması İnşaatı kapsamında ilk etapta 2017 yılı sulama sezonunda memba kesiminde 15 bin dekar zirai alanın sulamaya açılmasının hedeflendiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Söz konusu sulama projesinde büyük oranda cazibeli olarak sulama yapılacağından, elektrik enerjisi tüketimi olmadan sulama yapılmış olacak. Basınçlı borulu şebeke sayesinde çiftçilerin üretim maliyeti düşecek ve yaşanan problemler ortadan kalkacak. Ayrıca, basınçlı sulama şebekelerinde 7 gün 24 saat elektrik ihtiyacı olmadan basınçlı su bulunduğundan, elektrik olmasa bile üreticiler mahsullerini soğuktan koruyabilecekler. Bu sayede su israfı da yaşanmayacak.”
YILDA 80 MİLYON TL GELİR ARTIŞI
Asrın Projesi olarak değerlendirilen KKTC Su Temini Projesi’nin ana ünitelerinden biri olan Alaköprü Barajı, Anamur’un verimli tarım arazilerini suyla buluşturarak yöre tarımına ve ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Alaköprü Sulama Projesi’nin hizmete alınmasıyla yılda
80 milyon TL gelir artışının elde edilmesi hedefleniyor. (bülten)