HAYAT KURTARACAKKEN TEHLİKEYE Mİ ATIYOR?


 

Mersin Şehir Hastanesi’ni eleştiren 40 yıllık doktor ve CHP Milletvekili Hüseyin Çamak, hastanenin büyüklüğünün hantallığa neden olacağını uzak olmasının da ulaşımı zorlaştırdığını söyledi.

En önemli konunun ise hasta garantisi olduğunu söyleyen Çamak, “Doktorlar işlerinden olmamak için gereksiz tetkik ve hatta ameliyat yapabilir. Doktorların da hastaların da hayatı risk altındadır” dedi. 

Hediye Eroğlu 

Tıp Fakültesini karşılıksız burslu olarak okuyup, 1974’te birincilikle bitiren CHP Mersin Milletvekili Uzman Dr. Hüseyin Çamak, Mersin Şehir Hastanesi’ne ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.  
Mersin’e 1980’de gelen ve o günden bu yana da kentte serbest hekim olarak çalışan Çamak, gerek kentin sağlık alanındaki gelişimini gerekse de ihtiyaçlarını yakından bilen bir insan olarak, Şehir Hastanesi projesini eleştirdi. 

“HASTANELER BÜYÜDÜKÇE HANTALLAŞIR”
Şehir Hastanesi projesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın, ‘Hayalim’ dediği bir proje olduğunu anımsatan Milletvekili Çamak, bu kapsamda Türkiye genelinde 31 tesisin yapılmasının planlandığını aktardı. Bu tesislerin bir çoğunun temelinin atıldığını da belirten Çamak, “Bu projeyi ilk duyduğum anda yani 5 yıl önce düzenlenen bir panele katılarak, karşı çıkmıştım. Ben hastanenin yarattığı ekonomiden, karlılık sürecinden çok; hizmet kalitesi ile ilgileniyorum. Hastaneler büyüdükçe hantal yapıya kavuşuyor. Hantal yapılarda da hizmet hantallaşıyor. Vatandaş istediği hizmeti alamıyor. 

“SAĞLIKTA SANİYELER HAYAT KURTARIR”
Öte yandan sağlık hizmetlerinde en önemli konu; ulaşımdır.Yani halkın hızlı bir şekilde kaliteli hizmet alabilmesi öncelik olmalıdır. Ancak Mersin’de şehrin bir ucuna yapılan hastaneye ulaşım güçtür. Örneğin Mezitli’den veya Yenişehir’den acil müdahale ihtiyacı olan, beyin kanaması yada kalp krizi, mide kanaması geçiren bir kişinin hastaneye ulaşması zordur. Oysa bu gibi durumlarda saniyelerin dahi önemi büyüktür çünkü bu sayede hayat kurtarabilirsiniz. Bu bölgelerde yaşayan insanlar acil bir durumda hastaneye nasıl yetişecek? 

“KENTİN BATISI VE DOĞUSUNA İKİ AYRI HASTANE YAPILABİLİRDİ”
Mersin Şehir Hastanesi, tek bir arazi üzerine ve ulaşımın zor olduğu bir bölgeye kurulmuş ve 1249 yatak kapasitesine sahip bir hastane. Ancak bu kampus yerine kentin batısına 500 yataklı ve yine kentin doğusuna 500 yataklı bir hastane yapılmış olsaydı, bu yatırım çok daha verimli ve ulaşılabilir olacaktı. Özellikle kentin doğusunda ciddi bir sağlık hizmetlerine erişim sıkıntısı yaşanmaktadır. Böylelikle vatandaşların daha rahat ulaşabileceği bir durum olabilirdi. 
Şimdi batıda Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi var diyenler olabilir. Ancak unutmayalım ki burası bir araştırma hastanesidir. Araştırma hastanelerine diğer hastanelerden hastalar gider” dedi. 

“DOKTORUN DA HASTANIN DA HAYATI RİSK ALTINDA”
Hastanenin kamu özel ortaklığı ile yapımına ilişkin de eleştirilerde bulunan Milletvekili Çamak,  “Devlet bu tesis için bedava arsa veriyor. Bununla da kalmıyor; hastane için yüzde 70 doluluk oranı garantisi veriyor. Yani bu hastanede bir ayda 100 tane ameliyat yapılacaksa devlet 70 tanesinin garantisini veriyor. Ancak bu tamamen ticaridir. Burada aslında doktorun da hastanın da hayatı risk altındadır. Yılsonu geldiğinde patron doktoru çağırıp, ‘Senin ciron düşük. Sen bana bir şey getiremiyorsun arkadaş kusura bakma ben senin işine son vereceğim’ derse ne olacak? Ne olacağı belli; doktor hastalık yaratacak. Ameliyatçı ise ameliyat yapmak isteyecek. Hastanede yatmayacak hastayı gereksiz yere yatıracak. Olmadık tetkikler yapılacak. Yani doktorunda hayatı risk altındadır. Böyle bir sistem olur mu? Benim aklım almıyor. Burada yapılan yatırım 25 yıllığına veriliyor. Şuanda rakamlar tam emin değilim ama 5 yıl içinde zaten kâra geçiyor. Hâlbuki ekonomide şöyle bir şey vardır. Yaptığın yatırımı 10 yılda alabiliyorsan bu kârlı bir yatırımdır. Şimdi burada 5 yılda alıyor. Beş yılda yatırdığını tekrar almış oluyor. Geriye kalan 20 yıl alınan kâr ne olacak?” diye konuştu.

“HASTANE ÇEVRESİ TİCARİ RANT ALANINA DÖNÜŞÜYOR”
Mersin Şehir Hastanesi kampusü içerisindeki sosyal tesislerin işletilmesinde; sadece karlılığın esas alınmasını da eleştiren Milletvekili Hüseyin Çamak, “Hastane çevresinde alışveriş merkezlerinin, dükkânların olması planlanıyor. Yani bölge tamamen ticari bir rant alanına dönüşüyor” dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA