Sürdürülebilirliğini Toroslar Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları (TORTEK) bünyesinde kurulan Alsancak Romanlar Eğitim Merkezi’nde devam ettiren atölye, Türkiye’nin çeşitli illerinden SİROMA Projesi kapsamında Roman Çalıştayı için Mersin’e gelen misafirlerini ağırladı. Türkiye genelindeki belediye temsilcilerinin yanı sıra kamu kurumlarının ve sivil toplum teşkilatlarının temsilcileri ile Kent Konseyi Başkanlarının oluşturduğu katılımcıları, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam karşıladı.
20 kadın ile 10 erkek Roman vatandaşın çalışarak, aile ekonomilerine katkıda bulunduğu atölyeyi gezdirerek bilgiler veren Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, kargı, kamış ekipman ve makinelerinin bulunduğu atölyede roman vatandaşların hem meslek öğrendiğini hem de yurt içi ve yurt dışına üretim yaptığı bir konuma geldiğini söyledi.
Kendilerine sunduğu destek ve katkılarından dolayı Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya teşekkür eden Daylam: “Toroslar’da yetişen kargılar kadınlarımızın el becerileri ve makine yardımıyla üretilerek artık yurt dışına da ihraç edilmektedir. Ayrıca atölyede 25 roman gencimiz de kaynak eğitimi almaktadır” dedi.
Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın desteği ile Roman çocukların okul öncesi eğitim eksiklerini gidermek amacıyla ‘Roman kadınları işe çocukları kreşe’ projesiyle de atölye içinde bir de kreş kurulduğunu ve bunun yanı sıra Roman çocuklarının eğitime entegrasyonu’ çalışmasını gerçekleştirdiklerini de hatırlatan Daylam, yaklaşık 70-80 öğrenciyle başlayan bu projede, şu anda sayının 400 öğrenciyi bulduğuna da dikkat çekti.
“ROMANLARIMIZA BALIK VERMEYİ DEĞİL, BALIK TUTMAYI ÖĞRETİYORUZ”
Daha sonra söz alan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise dezavantajlı bireyleri sosyal ve ekonomik hayata teşvik etmek amacıyla İSKEP projesi kapsamında Roman vatandaşlar için kurdukları ‘Hasır Örme Üretim Atölyesi’nin Türkiye’ye rol model olmasının kendileri için büyük mutluluk kaynağı olduğunu söyledi.
Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu ile birçok ortak proje gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Tuna: “Romanlarımıza balık vermeyi değil, balık tutmayı öğreteceğiz demiştik. Oluşturduğumuz hasır örme üretim atölyesi ile hem meslek öğreniyorlar hem de ürettiklerini ihraç ediyorlar” dedi. (bülten)