Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Osman Nacar, ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ programı çerçevesinde, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üst düzey yöneticileri ile birlikte Mersin’e geldi. Mersin’de işçiler ve işverenlerle bir araya gelerek, çalışma koşulları, talepler, SGK’nın teşvikleri ve İŞKUR’un destekleri hakkında bilgilendirmeler yapacak olan heyet, ziyaretler öncesinde Mersin Sanayi ve Ticaret Odasında basın toplantısı düzenledi. Müsteşar Yardımcısı Nacar başkanlığında yapılan toplantıya, SGK Başkan Yardımcısı Cevdet Ceylan, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman, İç Denetçi Özkan Öztürk ile SGK ve İŞKUR Mersin il müdürleri katıldı.
Müsteşar Yardımcısı Nacar, toplantıda yaptığı konuşmada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ gereği 5 hafta önce Konya’da ziyaretlere başladıklarını ve bu hafta itibariyle yaklaşık 70 ili ziyaret ettiklerini söyledi. Her hafta 12 ilin ziyaret edildiğini belirten Nacar, aynı hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında bir araya gelip, 12 ilin sorunlarını il bazında çözülmesi gerekenleri il bazında, Türkiye genelinde oluşacak veya değişecek bir mevzuat varsa istişare edip anında çözüm oluşturduklarını kaydetti.
“AMAÇ, 1,5 MİLYON ARTI İSTİHDAM”
İstihdamdaki milli seferberliğin tüm devletin gündemine girdiğini ve son zamanlarda büyük teşvik paketleri açıklandığını ifade eden Nacar, “Bakanlığımızın, Sayın Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde yapılan TOBB’daki toplantıyla da artı istihdamı destekleyen çok önemli bir teşvik paketini açıkladı. Bu teşvik paketiyle Aralık 2016’ya artı olarak istihdam edilen istihdamı yüzde 30 ucuzlattı. Tüm gelir vergilerini, tüm vergilerini ve tüm primlerini destekleyecek şekilde işverenin maliyetlerini azaltarak, amaç istihdamın artması. Senin çalışma talebin varsa, çalışma talebi senden, destek devletten, amaç 1,5 milyon artı istihdam olan bir politika. Bu da şu ana kadar açıklanmış teşvik paketleri içerisinde istihdamı arttıracak, işsizliği azaltacak, çalışma maliyetinin düştüğü en önemli teşviklerden biri olarak oluştu” diye konuştu.
“İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINI 500 BİNE ÇIKARDIK”
İşbaşı eğitim programlarında 2016’da 300 bin olan rakamın 500 bine çıkartıldığını vurgulayan Nacar, işverenler ve çalışanlarla çok uyumlu götürdükleri bu programın sayısını artırarak istihdamın artırılmasını hedeflediklerini söyledi. Nacar, “Bu 500 binin içerisinde 100 bini kadın, engelli, hükümlü gibi dezavantajlı gruplara ayrıldı. Dezavantajlı grupların da istihdamını artıracak politika da ortaya konulmuş oldu” ifadelerini kullandı.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Nacar, yakın zamanda Türkiye genelinde prim borcu olan tüm işverenlerin yapılandırmasını yaptıklarını anımsattı. Yapılandırmaya katılımın çok yüksek olduğunu dile getiren Nacar, “Bu da bizim için çalışma hayatındaki kayıtlılığı ve vatandaşımızın sorumluluk duygusunu çok yüksek olduğunu gösterdi. Hiçbir iş yerimizin prim borcu nedeniyle mağdur olmaması için bu anlamdaki yapılandırmaların hepsini yaptık. Yine yaklaşık 7 milyon kişinin GSS prim borçları vardı. Bunlar üç kademede, en yükseği 400 liranın üzerinde, en düşüğü 71 lira olan bir primlendirme sistemiydi. Bu gelir testi yaptı zorunluluğu vardı. Şimdi yine Meclis’te alt komisyondan geçti, bu 400 küsur olan pirimi 53 liraya düşürüyoruz. Prim borçlarının hepsinin faizlerini siliyoruz ve geriye dönük prim borçlarını 400 liradan, 71 liradan değil, şu anda çıkaracağımız 53 liradan aylık olarak borcunu hesaplıyoruz. Bu borcu da 12 taksitte ödeme imkanı getiriyoruz” şeklinde konuştu.
“PRİM ÖDENMESİNDE TAHSİLAT ORANINI YÜZDE 86’YA ÇIKARDIK”
Primini düzenli ödeyenlere de destek verdiklerini kaydeden Nacar, "Primini düzenli ödeyenler 5 puan teşvik indiriminden faydalanarak bugün Türkiye’de prim ödenmesinde tahsilat oranını yüzde 86’lara çıkardık. Bu Mersin için bundan önce yüzde 70’ti, bugün yüzde 86. Demek ki, Mersin’deki işveren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının karşılıklı sosyal diyaloğundan ve yapılandırmalarından pozitif etkilenmiş. Bugünkü ilk toplantımızda da sadece yapılandırmaya girip ‘ben peşin ödeyeceğim’ diyenlerin de yüzde 83’ü borcunu ödemiş durumda. Bu, Mersin için son derece yüz güldürücü ve karşılıklı iletişimin ne kadar anlamlı olduğunu gösteren bir rakam" dedi.
Maliye Bakanlığının da zaman zaman vergilerde yapılandırmaya gittiğini ifade eden Nacar, şöyle devam etti: “Şu an alt komisyondan geçti, vergisini düzenli ödeyene onlar da aynı primlerde olduğu gibi yüzde 5’lik gelir vergisinden düşeceği bir sistemi komisyondan geçirdi. Yine vergisini düzenli ödeyene teşvik, vergisini ödeyemeyenlere de yapılandırma yaparak çalışmalarına devam ediyor.”
“2 BİN 177 LİRA OLAN ASGARİ ÜCRETTEKİ MALİYETİN 773 LİRASI DESTEK KAPSAMINDA”
‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ programının 31 Aralık 2017’ye kadar devam edeceği bilgisini veren Nacar, şunları söyledi: “100 kişi çalıştıran bir işletmesiniz. 1 Şubat’tan itibaren aldığınız 101’inci kişi için tüm işveren, işçi ve vergileri devletten. Bu da 2 bin 177 lira olan asgari ücretteki maliyetin 773 lirası destek kapsamında. Oranladığınız zaman da işveren yüzde, eski maliyetine göre 64 istihdam yapabiliyor. Bu da daha fazla işçi çalıştırabileceği, daha fazla çalışan alabileceği, işsizliği azaltacak, çalışma arzusu olan bir vatandaşa iş verebilecek bir imkan. Burada amacımız, işvereni desteklemek değil, çalışma hayatını işveren tarafında ucuzlatıp daha fazla istihdamı sağlayacak mekanizmayı kurmak, yani Kasım ayı itibariyle 12,1 olan işsizliği sene sonunda çiftli rakamların altına düşürmek.”
Mersin için hedeflenen bir rakam olup olmadığı sorusuna ise Nacar şu yanıtı verdi: “Mersin ne kadar artı çalışmak isterse devlet o kadar var. Rakam sınırımız yok. Ne kadar çalışmak isteyen varsa bütün Mersin’deki çalışma talebi olan herkesi devlet destekliyor.”
“MERSİN’DE 3 BİNİN ÜZERİNDE BOŞ İŞ POZİSYONU VAR”
Bir işsizin İŞKUR üzerinden işe alınması durumunda, işveren primini 54 aya kadar devletin ödeyeceğini söyleyen Nacar, “Eğer bu bir kadın istihdamı ise imalat sektöründe 42 aya kadar bir destek, eğer bu kadın istihdamında mesleki yeterlilik belgesi varsa 12 ay da oradan 54 ay desteği var. Eğer bu kişi 18-29 yaş arasındaysa aynı kadın istihdamında olduğu gibi 54 aya kadar destekleri bulunmakta. Eğer bu kişi hiçbir dezavantajlı grupta değil ve İŞKUR’a kayıtlıysa sadece İŞKUR’a kayıtlı olduğu için 6 ay işveren teşvikini İŞKUR ödüyor. Mersin’de şu an İŞKUR’da 3 binin üzerinde boş iş pozisyonu var. 3 bin kardeşimizin işsizlik sorununu, İŞKUR’a başvurduklarında bugün çözebiliriz” dedi. (İha)