HABER MERKEZİ
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanı Ali Aydın, Mersin'de düzenlenen 'Sağlık Turizmi Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu.
Dünyada ve Türkiye’deki sağlık turizminin durumu ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aydın, Türkiye’nin müthiş potansiyeline rağmen dünya sağlık turizminden alınan payın çok az olduğuna vurgu yaptı.
Bakanlık olarak kamuda da sağlık turizminin önünü açacak olan mevzuat çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğunu söyleyen Aydın, "Mevzuat çalışmaları tamamlandıktan sonra kamu sağlık tesisleri açısından sağlık turizmi yasal bir altyapıya sahip olacak. Şu anda dünyada sağlık turizmi pastası 150 milyar dolara ulaşmış durumda ve her geçen gün büyüyen bir potansiyele sahip. Ülkemizin sağlık turizminden aldığı pay ise 1.5-2 milyar dolar civarında. Müthiş bir potansiyele sahip olmamıza karşın aldığımız pay maalesef çok küçük. Bakanlık olarak ilgili mevzuatı tamamlama aşamasındayız. Uluslararası fuarlarda ülkemizin potansiyelini tanıtmak için fuarlara katılıyoruz. Amacımız potansiyelimizi tanıtarak aldığımız payı arttırmak" diye konuştu.
"ADANA VE MERSİN MÜTHİŞ BİR POTANSİYELE SAHİP"
Kamu olarak en büyük argümanlarının biten ve yapımı devam eden şehir hastaneleri olduğunu ifade eden Aydın, Mersin'in bu açıdan şanslı olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Çünkü ülkemizin ilk entegre şehir hastanesi Mersin’de açıldı. Adana’da yapımı devam eden hastane önümüzdeki yıl hizmete girecek. Mersin ve Adana bölge olarak müthiş bir potansiyele sahip. Mersin ve Adana bölgesi 1.5 milyar insanın 1 ila 4 saatlik uçuş mesafesinde. Gerek sahili, gerek yayları, gerekse nitellikli hasta yatakları ile sağlık turizmi açısından çok önemli bir potansiyel. Fakat en büyük eksiğimiz tanıtım. Tanıtım eksiğinin yanı sıra hedef ülkelerin iyi belirlenmesi ve spesifik alanların ön plana çıkarılması gerekiyor."
“MERSİN ŞEHİR HASTANESİ EN BÜYÜK AVANTAJIMIZ”
Mersin İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik ise Mersin’in sahili kadar yaylaları ve inanç turizmi açısından da önemli değerlere sahip olduğuna değinerek, Mersin’in turizm açısından zengin bir destinasyon olduğunu söyledi. Kemik, “Sağlık turizmi açısından yeni hizmete giren Mersin Şehir Hastanesi en büyük avantajımız. Mersin; modern tıbbın bütün imkanlarına sahip bir ilimiz. İyi bir tanıtım ile ilimizin sağlık turizminden aldığı payı önemli ölçüde arttırabiliriz. Hedef ülkeler olarak Ortadoğu'da yer alan ülkeler seçmemiz gerekiyor. Spesifik sağlık alanları olarak onkoloji, fizik tedavi, plastik cerrahi, ortopedi, fizik tedavi, saç ekimi ve ağız diş sağlığı hizmetleri ön plana çıkarılabilir. İleri yaş ve engelliler hedef kitle olarak seçilebilir. Tanıtım faaliyetlerinde kaliteli sağlık hizmetinin yanı sıra inanç turizmi açısından önemli yerlerimizi ön plana çıkarabiliriz” ifadelerini kullandı.
YATAK YOK!
Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu ise, Mersin’in yeteri kadar nitelikli turist yatağına sahip olmadığını söyledi. Kabahasanoğlu, “Alanya 160 bin nitelikli yatağa sahip iken ilimiz 8 bin nitelikli yatağa sahip. Yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havaalanı tamamlandıktan sonra buna paralel ilimizdeki nitelikli yatak sayısı da artacaktır. Yatırımcılarımızı bölgemizin turizm açısından taşıdığı potansiyeli göz önünde bulundurarak hareket etmeye davet ediyorum” dedi.
Toplantının sonunda, sağlık turizmi için yurt dışından gelecek olan heyetlerin karşılanması, ağırlanması ve Mersin'in tanıtılması için ortak bir komite oluşturulmasına karar verildi. (bülten)