İstihdam seferberliğinin anlatıldığı toplantıda esnaftan teşvik ve destek tepkisi geldi!
ESOB Başkanı Talat Dinçer, destek ve teşviklerin küçük esnafa yansıtılmadığını ifade ederek, çıkartılan sicil affının dertlerine çare olmadığını, KOSGEB kredisinden dahi yararlanamadıklarını söyledi.
Mehmet Nabi Batuk
Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği (Mersin ESOB) Başkanlar Kurulu toplantısı, Mersin Valisi Özdemir Çakacak Başkanlığında gerçekleştirilirken, Mersin Valiliği koordinasyonunda kentte başlatılan İstihdam Seferberliği ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında birlik başkanlarına bilgi verildi. Birlik hizmet binasında düzenlenen toplantıya Vali Çakacak’ın yanı sıra ESOB Başkanı Talat Dinçer, İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu, SGK İl Müdür Yardımcısı Aziz Varol ve birlik üyesi oda temsilcileri katıldı.
“TEŞVİK VE DESTEKLER BÜYÜK İŞLETMELERE GİDİYOR”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Dinçer, kent genelindeki sorumluluk alanlarında 71 meslek odası, 60 bin esnaf ve sanatkâr ve 70 bine yakın işyeri bulunduğunu söyledi. Mersin’de istihdamın yüzde 40’ının esnaf ve sanatkârlar tarafından sağlandığına dikkat çeken Dinçer, “Ancak son günlerde yükümüz daha da ağırlaştı. Esnafımız şuanda ayakta kalma mücadelesi veriyor. Başbakanımız KOSGEB ile bir destek verelim dedi ancak ilk web sitesine dahi giriş yapamadık çünkü site çöktü. Zorluklara rağmen Mersin’den yaklaşık 5 bin 500 üyemiz başvuru yaptı. Ama bu arkadaşlarımızdan 30’u bile kredi kullanamadı. Desteklerin tamamını büyük işletmelere verdiler” dedi.
“SİCİL AFFI NE OLDU?”
Sicil affının çıktığını ancak hiç ummadıkları bir durum ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Talat Dinçer, “Biz beyaz bir sayfa bekledik. En azından esnafımız tekrar bankalara müracaat ettiğinde sıkıntı çıkarmasın, geçmişi silinsin istedik. Çünkü geçmiş dönemlerde çok krizler yaşandı. Çok sıkıntılı günler geçirildi. Bundan dolayı esnafımızın sicili bozuk. Ama maalesef çıkan sicil affı hiçbir şekilde işimizi görmedi. Hala bankalar esnafların olumsuz sicillerini ekranlarda görmeye devam ediyor, kayıtlar silinmemiş. Bu nedenle KOSGEB kredisi çıksa bile esnafımız gidip krediyi kullanamıyor” diye konuştu.
“KEPENKLERİ İNDİRMEMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Mersin’de esnaf ve sanatkârların kentin kalkınmasına yönelik ellerinden gelen tüm çabayı verdiğini dile getiren Talat Dinçer, “Zor şartlara rağmen ayakta kalıp, kepenkleri indirmemeye çalışıyoruz. Acaba bir işçi daha yanımızda çalıştırabilir miyiz? Bir kişi daha istihdam eder miyiz? Diye bir gayret içerisindeyiz. Mersin’de hain darbe kalkışmasına karışan bir tane üyemiz yok bu yüzden ben tüm oda başkanlarıma teşekkür etmek istiyorum” cümlelerini kullandı.
“İŞKUR’DAN İSTER 1 İSTER 90 PERSONEL ALABİLİRSİNİZ”
Mersin Valiliği koordinasyonunda başlatılan İstihdam Seferberliği ile ilgili olarak yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu ise, 687 Sayılı KHK ile 4447 Sayılı İşçilik Sigortası kanununa geçici olarak eklenen 17’inci madde hakkında bilgi verdi. Düzenleme ile işverenlere işsizlik ve sosyal güvenlik prim desteği getirildiğini ifade eden Kutlu, “Tabi bu teşviklerden yararlanmak için İŞKUR’a kayıtlı olunması, Şubat 2017 tarihinden itibaren 31 Aralık 2017 tarihine kadar işe alınmış olmak, kişinin son 3 ayda işsiz olması, işveren açısından 2017 Aralık ayına ilişkin aylık ve prim belgelerine kayıtlı sigortalı sayısına ilave olarak gerekli desteğin sağlanması, aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süre içinde verilip ödenmesi, ayrıca işverenin prim ve idari para cezasına ilişkin ceza ve borcunun bulunmaması gibi koşullar gerekiyor. Eğer gerekli koşullar oluşmuşsa işverenin kendisinin istihdam ettiğ10 kişinin üzerinde ister 1 ister 90 kişi alabilir ve teşviklerden faydalanabilir” diye konuştu.
“KÜÇÜK ESNAF İMDAT DİYOR”
Daha sonra söz alan Mersin Giyim Eşyası İmalat ve Satıcıları Odası Başkanı Halim Çavuşoğlu da, teşvik ve destek paketlerinden yararlanmak istediklerini dile getirdi.
Esnafa en büyük darbeyi; kaçak işyeri ve sigortasız işçiliğin vurduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Küçük esnaf diye bir şey kalmadı. Küçük esnaf S.O.S veriyor. Küçük esnaf imdat diyor. Ama her şeye rağmen küçük esnaf son 2 yıl içersinde kentte yaklaşık 100 bin yeni istihdam sağladı. Ama şu bir gerçek ki; bu istihdam Suriye sığınmacılar ile sağlandı. Kayıt dışı çalışan bu kişiler nedeniyle çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Ucuz iş gücü karşısında rekabet edemiyoruz. Esnafımızın birçoğu tazminatını ödeyecekleri durumlarını bilseler bu kenti terk ederler” dedi.
“YAKLAŞIK 750 LİRAYA YAKIN KISMINI DEVLET ÖDÜYOR”
Vali Özdemir Çakacak da, Milli İstihdam Seferberliği’ne Mersin olarak gerekli desteği vereceklerini ifade ederek, “İşletmelerimiz en az yüzde 5 olmak şartıyla istihdamda artış sağlayacaklar dedik. Bu bir zorunluluk değil, isteğe bağlı ama buna rağmen getirilen teşvikleri, destekleri incelediğimizde sizler için ne kadar önemli olduğunu bir defa daha göreceksiniz. Milli İstihdam Seferberliğinden önce, ‘İstihdamın artırılmasına yönelik bizden, devletten ne istiyorsunuz?’ diye sorsaydık, emin olun bu kadarını istemezdiniz. Belki ‘işveren primlerini devlet ödesin’ derdiniz. Devlet hem primleri ödüyor hem vergiyi ödüyor. Yaklaşık 750 liraya yakın kısmını devlet ödüyor. İstihdam eden işletmelerimiz, sadece çalışan kişinin emeğinin karşılığını ödeyecek. Şimdiye kadar böyle bir teşvik görülmedi. Her ne kadar isteğe bağlı diyorsak da ben eminim ki, birçok işletmemiz bundan faydalanacak. Faydalanması gerekir. Herkesin gücü oranında bu işi sahiplenmesi lazım. Kimseden gücünün ötesinde bir şey istemiyoruz. Gücü olan alacak. Ama emin olun faydasını göreceksiniz”.