BAŞKANLAR İTİRAZ EDECEK Mİ?


 

Akkuyu’da bilirkişi heyetinin ÇED Olumlu Raporu’nu onaylamasının üzerine ÇED’e dava açan Başkan Kocamaz ve Akdeniz’e kayyum olarak atanan Aktaş’ın bilirkişi raporuna itiraz edip etmeyeceği merak konusu oldu.

SONER AYDIN

Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Mahallesi’nde kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Raporu’nun onaylanmasının etkileri sürüyor. 

KEŞİF KISKACI İŞE YARAMADI!
Santrale yönelik nükleer karşıtlarının aralıksız mücadelesi sonucu 20’nin üzerinde dava açıldı. Bu davalar kapsamında geçen yıl bölgede bilirkişi heyetlerince 3 ayrı keşif yapıldı. Temmuz, Kasım ve Aralık aylarında yapılan keşiflerde; çevre, doğayı koruma ve sürdürülebilir yaşam kriterlerine yönelik tehlikelere dikkat çekilmesine rağmen bilirkişi heyetleri bu görüşlere kulaklarını tıkadı.
Belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, çevreciler, avukatlar ve yöre halkının açtığı davalar sürürken bilirkişi heyetleri ÇED raporuna onay verdiler. Raporun onaylanması sonrası gözler, nükleer karşıtı mücadele yürütenlere çevrildi. Raporun bilirkişi heyeti tarafından onaylanmasının ardından STK’lar ve çevreciler karara itiraz edeceklerini açıkladı. 

NE YAPACAKLAR?
Ancak Akkuyu için 2014’te verilen ÇED Olumlu Raporu’na 31 Aralık 2014’te dava açan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile yine ÇED’in iptali için dava açan HDP’li Akdeniz Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum olarak atanan Akdeniz Kaymakamı Hamdi Bilge Aktaş’ın ne yapacağı merak konusu oldu.  
Geçen yıl Akkuyu sahasının 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda nükleer santral inşaat alanı olarak işaretlenmesine onay veren Kocamaz ve göreve geldiğinde icraatları ile tepki alan Aktaş’ın bilirkişi raporuna yeniden dava açıp açmayacağı önünüzdeki günlerde netlik kazanacak. Bilirkişi raporuna kamuoyundan tepkiler gelmeye başlarken, Kocamaz ve Aktaş hala sessizliğini koruyor. 

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ NE ZAMAN FAALİYETE GEÇECEK? 
Türkiye’nin ilk nükleer santram kurma projesi olarak 2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma çerçevesince start alan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi için 14 Nisan 2015 tarihinde tesiste bulunacak deniz yapıları ve limanın temeli atıldı.
22 milyar dolara mal olması beklenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Büyükeceli Kasabasının Akkuyu mevkiinde inşa edilecek.
Akkuyu sahası imzalanan ikili devletlerarası anlaşma sonucunda Rus kamu şirketi Atomstroyexport (ROSATOM'a bağlı Atomenergoprom'un alt şirketi) bedelsiz olarak teslim edildi. Rus kamu şirketi buraya kendi bulacağı finansal kaynaklarla nükleer santral inşa edecek ve ürettiği elektriği 15 senelik alım garantisi ile Türk tarafına satacak. Santralın ne zaman devreye alınacağına ilişkin kesin tarihler bulunmazken; 1200 MWe'lık 4 üniteden oluşacak ve 4800 MWe'lık kurulu gücü ile tek başına Türkiye'nin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 6'sını karşılayabilecek güçte olacak. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde, Rusya'ya ait 3. nesil VVER-1200 (AES-2006) reaktör tasarımı kullanacak. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA