Çiftçiye bahar uyarısı!


 

Mersin’de gündüzler uzamaya başlarken hava sıcaklıkları ise 18 – 20 derecelere kadar çıktı. Ziraatçılar ise çiftçileri yapılması gerekenler konusunda uyardı!

Mehmet Nabi Batuk

Havalar ısınmaya başlarken ziraatçılardan, çiftçilere; erozyon ve arı ölümleri uyarıları geldi.

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu, havaların ısınması ile kovanlarından çıkmaya başlayan arılara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, çiftçilerin arılara zarar verecek zirai ilaçların akşam saatlerinde kullanılması gerektiğini belirtti. Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise toprağın tam ısınmadan sürülmemesi gerektiğini ifade ederek havaların ısınması ile birlikte seralardaki maliyetlerin azalacağına dikkat çekti.  

ARILARA DİKKAT!

İlk cemrenin düşmesi ile baharın geldiğini söyleyen Başkan Karaoğlu, “Toprak ana uyanıyor. Bu zamanda dikkat etmemiz gereken konular var” dedi.

Özellikle arı ölümlerinin önlenmesi için ilaçlamalara dikkat çeken Mustafa Kemal Karaoğlu, kıştan çıkan arıların zayıf olduğunu ve bilinçsiz bağ-bahçe ilaçlamaları nedeniyle telef olduğunu söyledi. Bölgede özellikle son 5 yılda artış gösterdiğini ifade eden Karaoğlu, arı ölümlerinin önüne geçebilmek adına arılara zarar vermeyen zirai ilaçların kullanılması için çağrı yaptı. “Çiftçilerimiz ucuz diye arıyı öldüren ilaçları kullanmasınlar” diyen başkan Karaoğlu, “Arılar bizim her şeyimiz. Çünkü arılar doğadaki tüm meyve ve sebzelerin döllenmesini sağlayan yegane canlılardır. Bu anlamda insanlığın temel ihtiyacı olan gıda üretiminin en önemli varlıklarıdır. Bu nedenle arılarımızı korumak zorunda, arı faaliyetlerinin olmadığı dönemlerde ilaçlama yapmalıyız. Arı faaliyetlerinin olduğu dönemlerde ise kesinlikle ilaçlama yapmamalıyız. Bilinçsizce ilaçlama yapan çiftçilerimiz var. Ancak bu durum önlenmeli. Bunun için de eğitim çalışmalarına ağırlık verilmeli. Gerekirse yaptırım uygulanmalıdır. Herkesin doğaya saygılı olması gerekiyor. Çünkü doğa kendi kendini yenileyen bir varlık bir materyaldir. O yüzden bu yenilemeyi biz bozamayız” diye konuştu.

“TOPRAK ISINMADAN HERHANGİ BİR İŞLEM YAPMAYIN”

Çukurova Bölgesinde özellikle poli - kültür üretimi yapılan bölgelerde çiftçilerin toprağı işleme konusunda çok dikkatli olması gerektiğini de dile getiren Başkan Karaoğlu, “Toprak tam ısınmadan toprak üzerinde herhangi bir işlem yapılmaması gerekiyor. Isınmamış toprak henüz tava gelmemiş sayılır. Şubat ve Mart ayları kurak yaşanıyor ama Mart ayındaki yağışlara dikkat etmemiz gerekiyor. Herhangi bir işlem toprak erozyonunu hızlandırır. Bu nedenle bitki sağlığı için toprak ısındıktan sonra işlem yapılmalı. Toprağı çok işlemek iyi bir şey değildir. Zamanında ve yerinde işlemler yapmanız gerekir” dedi.

“SICAK ZAMANLARDA SERALARI HAVALANDIRIN”

Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise havaların ısınması ile birlikte seralardaki maliyetlerin azalacağını ve çiftçinin maddi anlamda rahata kavuşacağını söyledi.

“Soğuk hava nedeniyle seralarda gerekli ısı ortamının sağlanması yakıt maliyetine neden oluyordu. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte toprakta ısınacak ve hem bitkiler daha iyi gelişecek hem de ısınma gibi maliyetleri azalacak” dedi.

Ancak örtü altındaki tarım alanlarında toprağın havalanmasının mümkün olmadığını ifade eden Gökçel, çiftçilerin uygun zamanlarda seraları açıp-kapatarak bitkiyi havalandırabileceğini belirtti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA