Erdemli Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Fazıl Koşar, konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Geçen kış ayında olumsuz iklim koşulları sebebiyle domates rekoltesinin düşük olduğunu, buna yönelik fiyatında yüksek olduğunu belirten Koşar, rekoltenin yüksek olduğu bahar sezonunda ihracatın açık olmamasının fiyatı dibe çekebileceğini dile getirdi. Koşar, "Medvedev ile başbakanın görüşmesinde bir takım tarım ürünlerinin kısıtlamasının kalktığını öğrendik, sevinmiştik. Türkiye İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak'ın açıklamalarından da öğrendiğimiz kadarıyla domates, biber, nar, çilek gibi ürünlerin hala tarımsal yasağının Rusya açısından devam ettiğini öğrendik ve hayal kırıklığına uğradık" dedi.
Nisan ve mayıs döneminde domates rekoltenin artacağına dikkat çeken Koşar, "Bu aylarda domates rekoltesinin artacağını öngörerek, bu yasağın kalkması beklentimizi, hala umudumuzu saklı tutuyoruz. Bölgemizde ağırlıklı olarak Erdemli'de yasağın kalkmaması nedeniyle yetkililerimize uyarıda bulunmak istiyorum, hükümete, ilgili bakanlığımıza, domates ve diğer bağlı ürünlerin, salatalık gibi, biber gibi, nar gibi, ürünlerin kısıtlamasının kaldırılması için çalışmaların ivedilikle yapılmasını istiyoruz. Bugünden uyarıyoruz" diye konuştu.
Fiyatların düşük seyrettiğini aktaran Koşar, "Son bir aydır yine, soğuklar geçtikten sonra domates fiyatlarımız 80 kuruşla 1 lira arasında seyretmiştir. kalitesi düşük ürünler sezon sonu dediğimiz ürünlerimiz dahada düşük fiyatlara 40-50 kuruşa gitmiştir. Şimdiden uyarıyorum, mayıs ayında çiftçilerimizi çok zor günler beklemektedir. Böyle giderse önümüzdeki yıl birçok çiftçimiz hal esnafı olarak biz, bunun sıkıntısını üretimde yaşayacağız" şeklinde konuştu.
Anlaşma yapılmamasının çiftçileri zora sokacağını da ifade eden Koşar, "Umarız yanılırız. Bilindiği gibi 2015 yılında Rusya'ya tarım ürünleri ihracatımız 1 milyar 100 milyon dolardı, geçen yıl bu rakam 200-300 milyon dolara düştü. Rusya bizim için çok önemli, domatesimizin bilhassa ihracatının ağırlığı Rusya'ya yapılıyor. Diğer bölgelere yaptığımız ihracat maliyeti kurtarmıyor. O yüzden Rusya çok önemli. Eğer Rusya'ya ihracatımız yapılmazsa geçtiğimiz günlerde yaşadığımız sıkıntının daha fazlasını mayıs ayında ikinci dikim ya da bahar dikimi dediğimiz ürünlerde çiftçimiz ve biz yaşayacağız" dedi.
Üretici ve aynı zamanda hal esnafı olan Abdurrahman İlvanda, "Rusya ile anlaşılıp domates konusuna bir çözüm istiyoruz. Yoksa Akdeniz bölgesinde turfanda üretim masrafları zor olduğu için sıkıntılar yaşıyoruz. Böyle devam ettiremeyeceğiz" diye konuştu.
Ahmet Bozkurt ise, "Domateste ihracatın olmasını istiyoruz. İhracat olmazsa malların hepsini tüketemiyor, dolayısıyla para etmiyor. Para etmeyince masraf çok oluyor. Biran önce devletimizin bu konuya çözüm bulmasını istiyoruz" dedi. (İha)