Mersin’de bir türlü tamamlanmayan yatırımlardan dolayı hükümete yüklenen MTSO Başkanı Aşut, “Çukurova Bölgesel Havalimanı, Lojistik Merkez ve Tarım-Gıda Teknoparkı gibi projeler bürokrasiye takılmasıydı Mersin farklı noktada olurdu” diye yakındı.
Ayrıca organize sanayi bölgesi, Mersin Sanayici ve İşadamları Dernekleri başka olmak üzere gibi kentin önde gelen pek çok sivil toplum kuruluşu ile ile sık sık gerilimler yaşayan Başkan Şerafettin Aşut, ‘birlikte hareket edememek’ten dert yandı.
SONER AYDIN
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mart ayı olağan toplantısında basınla bir araya gelen Başkan Şerafettin Aşut, bitmeyen proje ve yatırımlardan dolayı ilginç bir çıkış yaparak, iktidara sitemde bulundu.
Mersin’de bir türlü tamamlanamayan projelerin kentin ilerlemesindeki en büyük engellerden biri olduğunu söyleyen Başkan Aşut, özellikle yatırımcının dört gözle beklediği ancak bir türlü tamamlanamayan Çukurova Bölgesel Havalimanı’na ve Lojistik Merkezi’ne değindi. Başkan Aşut, “Çukurova Bölgesel Havalimanı zamanında bitseydi, Lojistik Merkezi ve Tarım-Gıda Teknoparkı gibi önemli katma değer katacak projeler bürokrasiye takılmasıydı, imar planlarındaki sanayi ve ticaret üretim alanları çok daha önce yatırımı teşvik edecek şekilde hazırlanmış olsaydı Mersin, bugün bu sıkıntılar arasında çok daha farklı bir kent olurdu” dedi.
“KENDİ EKSİKLİKLERİMİZİ GİDERMEMİZ LAZIM”
Açıklamasında bölgesel sorunların, iç sorunların giderilmesinin önünde engel olmaması gerektiğini de belirten Aşut, “Bizim dışımızda kaynaklanan, bölgesel ve küresel sorunlar kontrolümüzde değil. Ancak hiçbir dış sorun içeride bizim eksikliklerimizi gidermememiz kadar zarar vermiyor. Kendi eksiklerimiz bizi çok daha geri atıyor. Bunun farkında olmamız lazım. Odalar birer icraat kurumu değiller. Odalar yasaların kendilerine verdiği yetkiyle hizmet ederken, projelerin hayata geçmesi, alt yapı eksiklerinin giderilmesi anlamında icra yetkisi olan yerel yönetim, valilik, bakanlıklar gibi kurumları tetikleyen oluşumlardır. Bizler iş dünyasının sesi olan oluşumlarız” diye konuştu.
“EN BÜYÜK SORUNUMUZ BİR ARAYA GELEMEMEMİZ”
Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Aşut, Mersin’in en büyük sorununun ne olduğuna dair soruya, “Kurumlar olarak bir araya gelmemiz gerekirken, gelemiyoruz. Toplum liderleri bir araya gelirse sorunlar çok rahat bir şekilde çözülebilir. Son süreçte Mersin’de bir kutuplaşma var. Bizim kent çıkarları için bu kutuplaşmayı ortadan kaldırmamız gerekiyor ” diye yanıt verdi.
“İŞ DÜNYASI ÇIKARLARINI KORUMALI”
Başkan Aşut, Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan siyasi gerginliğin Mersin ticaret hayatına nasıl yansıyacağına dair soruyu ise “Mersin’de 7 tane Hollanda şirketi var ve biz bunlarla iş yapıyoruz. Mersin’in Avrupa Birliği ile yaptığı ihracatın içindeki dış ticaret rakamlarına baktığımız zaman Hollanda bizim için önemli ülkelerden biri. Bir anda kaldırıp atma şansımız yok. Bu süreç devam edecektir, karşı taraftaki iş dünyası da bu durumdan rahatsız. Kendi aramızda gerçekleştirdiğimiz görüşmelerden çıkan sonuç bu oldu” diye yanıtladı.
Başkan Aşut, Mersin’de 29 Aralık’ta yaşanan sel felaketinin ardından odalarına 150’nin üzerinde firmanın başvuru yaptığını yaptığının bilgisini verdi.