Mersin Üniversitesi’nde kanser hastalığına dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve insanları bu hastalıkla ilgili bilgilendirmek amacıyla ‘Karikatür Sergisi ve Söyleşi’ etkinliği düzenlendi. Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Uzm. H. Mehmet Acar tarafından düzenlenen etkinlik büyük ilgi gördü.
Uzman Mehmet Acar’ın kanser hastalığı ve tedavi sürecinde yaşadıklarını mizahi bir dille yansıttığı karikatürlerin açılışıyla başlayan etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Arslan, Genel Sekreter Vedat Güngör, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Buldum başta olmak üzere hem üniversite içinden hem de dışından çok sayıda dinleyici katılım gösterdi.
“Kemoterapi Var Dediler Geldik” adlı etkinliğin konuşmacıları; Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Yaman Sezer ile Acıbadem Adana Hastanesi Tıbbı Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Abalı oldu. Söyleşinin moderatörlüğünü ise Uzm. Acar yaptı.
Geçmişte kanser hastalığı tedavisi gören Uzm. Acar etkinliğe ilişkin şunları söyledi: “Tedavi gördüğüm süreçte yaşadıklarımı, mizahı da kullanarak sosyal medyada hep paylaştım. Bunu yaparken de hem kendimi hem de durumumu merak eden arkadaşlarımı rahatlatmaya çalışıyordum. Hastalık ile baş etme yolunun onunla dalga geçmek olduğunu keşfettim. Bir gün kanser hastaları ve hasta yakınları için bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. İmkanım olsaydı kanser hastalarını iyileştirmek için hastane veya ilaçların bulunması için laboratuvar yapardım. Kanser hastalığı konusunda farkındalık yaratacak bu etkinliğin yararlı olacağına inanıyorum ve konuşmacılarımıza yoğun programlarından zaman ayırdıkları için teşekkür ediyorum.”
Tedavi ve ameliyat sürecinde yaşadığı bazı olayları karikatürize edip bunları sergileyen Uzm. Acar “Kanser hastalığı ile mücadele eden herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ben korkmuyorum, siz de korkmayın; pes etmeyin ve mücadele etmeye devam edin” diyerek desteği olanlara tek tek teşekkür etti.
“KANSERİ YENEBİLİRSİNİZ”
Prof. Dr. Sezer “Kanseri Yenebilirsiniz” başlıklı konuşmasında kanserin; anormal hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmaları ve yayılması sonucu meydana gelen bir hastalık olduğunu, başka bir deyişle kanserin vücutta meydana gelen kötü huylu tümörler olduğunu belirtti.
Kanserin yaş, cinsiyet, ırk, genetik gibi değiştirilemeyen nedenleri; beslenme alışkanlıkları, çevresel faktörler, kimyasal karsinojenler gibi değiştirilebilir nedenleri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sezer, kanserde erken teşhisin önemine vurgu yaptı.
Kanser riskini azaltmanın yolları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sezer, sağlıklı beslenme, sigaradan uzak durma, yeterli miktarda D vitamini alma, yeterince egzersiz yapma, gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçınma, kanser taramalarına katılma gibi yöntemlerin önemini anlattı.
“KANSERİ ÖNLEMEK, TEDAVİDEN DAHA KOLAY”
Söyleşiye katılan Prof. Dr. Hüseyin Abalı ise kanser hastalığıyla ilgili yanlış bilgiler ekseninde; kanser tedavisinde doktorun söylediklerinin dışına çıkılmaması gerektiğini vurguladı.
Kemoterapi tedavisi süresince özellikle bitkisel karışımların kullanılmasının tedaviyi olumsuz etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Abalı “Bir molekülün ilaç olması uzun yıllar alırken piyasadaki mucize karışımlara itibar etmek tedavinin gidişatını bozuyor. Hem zaten ‘doğadan gelen her şey yararlıdır’ doğru bir yaklaşım değil. Belli oranlarda, bazı sağlık sorunlarına iyi gelse de modern tıpa güvenmek gerekiyor. Kemoterapinin de zararlı olduğu gibi savunmalar duyuyoruz ancak kemoterapi doğru kullanıldığında yararı zararından çok daha fazla bir kurtarıcı yöntem” şeklinde konuştu.
Kanserin tek bir hastalık olmadığını, 1500’den fazla çeşidi olduğunu belirten Prof. Dr. Abalı; kanseri önlemenin, tedaviden çok daha kolay olduğuna dikkat çekti.
Söyleşilerin ardından Prof. Dr. Sezer’e ve Prof. Dr. Abalı’ya plaket, etkinliğin sponsorları Cezmi Yılmaz ve Ahmet Kalkan’a teşekkür belgesi takdim edildi.(bülten)