SONER AYDIN
Mersin’de oto tamircisi 48 yaşındaki Necmeddin Tekgöz isimli vatandaş şok bir iddia bulundu. Tekgöz’ün iddiasına göre; hastaneye gitmek için aradığı ambulans görevlileri, ambulansın müsait olmadığını söyleyerek kendisini ayağı kırık bir şekilde tekerlekli sandalye ile sokak ortasında bırakıp gitti. Kendi imkanları ile acil servise kaldırıldığını söyleyen Tekgöz, ambulans görevlilerinden şikayetçi oldu.
Olayın şokunu hala üzerinden atlamadığını dile getiren Tekgöz, yaşadıklarını gazetemize şöyle anlattı: “18 Mart Cumartesi günü saat 14.30 civarında iş yerimde ayağım takıldı ve elimdeki krikonun üzerine düştüm. Bunun üzerine tedavi olmak için kendi imkanlarımla Toros Devlet Hastanesi aciline gittim. Orada röntgen çektiler, ardından diz kapağımda kırık olduğunu söylediler. Toros Devlet Hastanesi’nde yarım alçı dışında bir müdahalede bulunmadan aynı gün beni taburcu ettiler. Yani hastaneye gidip eve gelmeden 1 saati geçmedi. Eve geldikten sonra fenalaştım. 17.24’te 112 acili aradım ancak ambulans 18.00 civarında geldi. İki kadın ambulans görevlisi içeriye girdi. Olayı anlattım, iş yerinde krikonun üzerine düştüğümü, göğsümde ağrı hissettiğimi, kustuğumu söyledim ve beni en yakın hastaneye götürmelerini istedim. Bana ‘seni alamayız kendi imkanlarınla hastaneye git’ diye cevap verdiler.”
“KIRIK AYAKLA SOKAK ORTASINDA KALDIM”
Ambulans görevlilerin kendisini sokak ortasında tekerlekli sandalye ile bırakıp gittiğini iddia eden Tekgöz şöyle devam etti: “Onlar can kurtaranmış, sadece enjeksiyon yapabileceklerini söylediler. Biz de buna tepki gösterdik. ‘Kapımıza kadar geldiniz, neden almıyorsunuz?’ diye sorduk. Ambulans müsait olmadığı için almadıklarını söylediler. Bize bir tekerlekli sandalye verdiler, onunla hastaneye gitmemi istediler. Bacağım dizden bileğe kadar alçıdaydı. O zaman ‘bize yol gösterin ya da arayın başka ambulans gelsin’ dedik ama onu da kabul etmeyip beni sandalye ile yolun ortasında bırakıp gittiler. Bize ‘Bu sandalye ile hastaneye gidin, biz sonra gelip alırız’ dediler. Hastaneye 10 dakikalık mesafede oturuyorum, beni 10 dakikalık mesafeye götürmediler. Sonra kendi imkanlarımla acı içinde araba ile Toros Devlet Hastanesi acil servisine götürdüler. Hastanede durumu anlattık onlar da ambulans görevlilerine tepki gösterdi. Orada bana gereken müdahaleye yaptılar, akşam 21.30’a kadar müşahede altında kaldım. Beni aynı gün 22.00 civarında taburcu ettiler eve geldim.”
“HEM MAĞDUR HEM SUÇLU OLDUK”
Eve geldikten sonra polisin kapıya geldiğini aktaran Tekgöz, “Eve geldim, kapı çaldı kapıyı eşim açtı kapıda polis vardı. Beni sordular eşim, ayağım kırık bir şekilde yattığımı söyledi. Evde misafirler vardı, polis içeriye girip şikayetçi olmamamı, karşı tarafın da şikayetçi olmayacağını bu şekilde olayın kapanmasını istedi. Ben de ambulans görevlilerinin beni sokak ortasında bıraktıklarını, mağdur olduğumu ancak onların şikayetçi olmaması halinde şikayette bulunmayacağımı söyledim. Benim sağlık durumum uygun olmadığı için kardeşimin karakola gelip ifade vermesini istediler ben de kardeşimi aradım durumu anlattım, olayın büyümemesi için ifade vermesini istedim. ‘Madem hatalarını anlamışlar o zaman konu kapansın herkes işine gücüne baksın’ dedim. Kardeşim karakola gittiğinde, ambulans çalışanlarının darp raporu alıp bizden şikayetçi olduğunu öğrendik. Mağdur olan, olayın büyümemesi için şikayetçi olmayan benim ama suçlu olan yine ben oldum” dedi.
“HAKLI OLMAMIZ İÇİN ÖLEMEM Mİ GEREKİYOR”
Ambulans görevlilerinden şikayetçi olacaklarını dile getiren Necmettin Tekgöz, “Ben de şikayetçi olacağım gerekenler yerlere başvuracağım. BİMER’e şikayet mektubu yazdım. Sağlık Bakanlığı’nı aradım inisiyatifin sağlık görevlilerinde olduğunu söylediler. Geçtiğimiz günlerde burada bir kişi ambulansın geç gelmesi nedeniyle hayatını kaybetti. Eğer ben orada ölseydim ne olacaktı. Haklı olmam için illa ölmem mi gerekiyor? Beni sandalye ile sokak ortasında bıraktılar, hangi çağda yaşıyoruz, böyle bir şey olabilir mi?” diye konuştu.
“TEKERLEKLİ SANDALYE VERELİM SİZ GÖTÜRÜN”
Olayın şahitlerinden Necmeddin Tekgöz’ün kardeşi Serdar Tekgöz ise, ambulansın 45 dakika sonra gelmesine tepki gösterdiklerini ancak ambulans görevlilerini hiçbir şekilde darp etmediklerini söyledi. Geç geldiğini öne sürdüklerin ambulans görevlilerine tepki gösterdiklerini kaydeden kardeş Tekgöz, “Ambulans görevlilerine ‘Neden bu kadar geç kaldınız’ diye tepki gösterdim. Bana ‘Ambulans şoförü sen olsaydın erken gelirdin’ diye cevap verdiler. Bir tepki vermedim, içeri girdiler ağabeyimi gördüler. ‘Biz müdahale edemeyiz’ dediler biz de ‘Madem müdahale edemiyorsunuz hastaneye götürün’ dedik, ‘Biz götüremeyiz, tekerlekli sandalye verelim siz götürün’ dediler. Ambulansta çok sarsılacağı için bizim götürmemizi istediler. Sedye üzerinde götürülmesi gerekirken, bize tekerlekli sandalye verdiler, bununla götürün dediler. Ben de göreviniz yapmıyorsunuz diye tepki gösterdim, aramızda tartışma yaşandı. Sonra ağabeyimi yolun ortasında bırakıp gittiler, giderken ambulansın kapısını açık unuttular sedye ve eşyalar yere döküldü. Biz orada polisi çağırdık, gelmediler. Akşam evimize gelip bizi karakola çağırdılar. Onlar bizden şikayetçi olmuş ben de onlardan şikayetçi oldum” ifadelerini kullandı.