“Yatırımsız çevre planı”


 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilen 1/100 binlik Mersin Çevre Düzeni Planı’nda Akkuyu Nükleer Santral’ine onay çıkarken, içerİsindeki ekonomik alanların bir kısmının çıkartıldığı, bir kısmının da küçültüldüğü ortaya çıktı.

Mehmet Nabi Batuk 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 2016 yılının Kasım ayında gerçekleştirilen Meclis toplantısında MHP’li ve AKP’li meclis üyelerinin oyları ile geçerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilen ve Bakanlık tarafından onaylanan 1/100 binlik Mersin Çevre Düzeni Planı’nın içerisindeki birçok ekonomik alanın plandan çıkartıldığı bir bölümünün de küçültüldüğü ortaya çıktı.

Konuyla ilgili Büyükşehir meclisinde söz alan HDP’li meclis üyesi Mustafa Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6 Nisan 2017 tarihinde onaylanan Mersin çevre düzeni planından organize sanayi bölgesi, küçük sanayi sitesi, sanayi depolama alanları, karma sanayi siteleri ve Karaman – Mut Demiryolu hattının Kargapınarı’na kadar olan kısmının çıkartıldığını söyledi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da HDP’li verdiği yanıtta Lojistik alanı ve küçük sanayi sitelerinin de küçültüldüğünü onayladı.

MERSİN EKONOMİSİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK ALANLAR ÇIKARTILDI

Mersin için büyük önem arz eden 1/100 binlik ölçekli bir çevre düzeni planın hazırladıkları için çok mutlu olduklarını ifade eden HDPli Büyükşehir Meclisi Üyesi Mustafa Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilen plana neşter vurulduğunu dile getirdi.  Güler, “Bakanlık mecliste görüştüğümüz ve kabul ettiğimiz plandan çok farklı bir planı önümüze gönderdi. Bizim onayladığımız plan bakanlık tarafından eksiltilerek onaylanmış.  Bizim plandan farklı olarak organize sanayi bölgesi, küçük sanayi sitesi, sanayi depolama alanları, karma sanayi siteleri, çıkartılmış. Karaman – Mut Demiryolu hattı Kargapınarı’na kadar daha kapsamlı olarak işaretlenmişti ancak boşaltılmış. Mersin ekonomisin asıl beklediği alanlar bunlardı ancak bunların hepsi bakanlık tarafından plandan çıkarılmış. Mersin ekonomisinin önünü açacak bu alanların çıkarılması zaten istihdamda sorun yaratan nedenlerden biri haline gelmiştir” dedi.   

“YAPACAK BİR ŞEYLER VAR”

Mersin Büyükşehir Belediyesi yönetiminin ekonomik alanların çevre düzeni planından çıkartılmasına ve daraltılmasına karşı derhal harekete geçme çağrısında bulunan HDPli Büyükşehir Meclisi Üyesi Mustafa Güler, “Eski planın bu kadar boşaltılıp eksiltilmesinin haklı nedenlerinin olmadığını düşünüyoruz. Çünkü bu planlar zaten Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yetkisindedir, yapacak bir şeyimiz yok filan denmesinin doğru olmadığını söylüyoruz. Sonuç olarak bu il genelinde yapılan bir çevre düzeni planıdır. Bu planın yer işaretlemesi doğal olarak bu planın içerisinde yapılır. Bizim onayladığımız planda işaretlenmiş olan 22 Bin dönümlük organize sanayi bölgesinin tamamının bir defada açılmayacağını ve buranın hemen bir organize sanayi bölgesine dönüşmeyeceğinin herkesin bilmesi gerekiyor. Bizim kentin kuzeyinde çok gerekli olduğuna inandığımız, organize hayvancılık bölgeleri, küçük tarım organize sanayi bölgeleri bunların hepsi ayıklanmış. Biz bu planın bu kadar kapsamlı olarak çıkarıldığı için çok teşekkür ediyoruz. Ama bakanlık tarafından bunun budanarak ekonomik boyutunun yok edilmesini doğru bulmuyoruz. Yöneticileri bu planın budanmadan önceki kapsamına genişletilmesi mücadele etmeye çağırıyoruz.  Bu bölgenin aynı zamanda genişleme alanı olarak yer alması gerekiyordu. Bu alanlar bizim onayladığımız gibi olsaydı Mersin’in tek imar sorunu olarak konut alanlarının genişletilmesi olacaktı. Ancak şimdi istihdamın olmadığı yerde iskanın sağlanması çokta doğru değil. Çünkü ekonomik alanlar açılmadan aynı işsizlik ve aynı yoksullukla devam edeceğiz demiş oluyorsunuz” diye konuştu.

“MECLİSİMİZİN ALDIĞI KARARI KALDIRMAYIN DEME ŞANSIMIZ YOKTU”

Büyükşehir Belediyesi’nin organize sanayi bölgeleri, strajik bölgeler, turizm alanları, limanlarla ilgili yetkilerinin olmadığını tekrar eden Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise “Bakanlığın vermediği bir yetkiyi siz burada belediye meclisi olarak siz alabilir misiniz? Böyle bir şansınız var mı? Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çıkardığı yasanın inadına bu meclis bir karar alabilir mi? biz sadece bu planları getirirken kendi yetki alanımızdaki bölgelerde yapabileceğimiz revizyonlarla ilgili  getirdik ve ondan sonra bakanlığa sunduk. Biz organize sanayi bölgelerini işledik evet doğrudur. Yetkimiz olsaydı orada kabul edilirdi. Bize söylenen sizin böyle bir yetkiniz yok. Bu yetki Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda onlar yerlerini tespit eder siz daha sonra plana işlersiniz. Onun için bu plan 3 -4 ay gecikti. Onun için Ankara’da bir sürü mücadele edildi. Onun için araya bakan girdi. Bunu en son olarak 3 Nisan günü onaylatmış durumdayız. Bakanlık bu planı incelerken bazı bölgelerde daraltmalar yaptı. Biz bu konu ile ilgilide biz bakana rica ettik. Çevre ve Şehircilik Bakanı ile de görüştük. Bizim her gün her gün plan yapma yetkimiz yok dedik. Bu şekilde daha da küçültülen lojistik alanı, küçük sanayi sitesi ile ilgili bölgeler biraz küçülmesine rağmen yinede plana işlenmiş oldu. Sonuç olarak biz yetki alanımız olan bölgelerde planlamalar yaptık. Bakanlığa götürdük. Bakanlık kendi yetki alanındakileri de buraya monte ediyor. Yani sizin böyle monte etmeyin ya da aldığınız kararı ortadan kaldırın deme şansınız yok. Yapabileceğiniz tek şey bununla ilgili olarak devletin mahkemelerinde dava açmak o şekilde mücadele etmektir.   


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA