Tarsus’ta MHP’li ilçe belediyesinin yaklaşık 1 yıldan beridir inşa halinde bıraktığı 100 metrelik mucurlu yoldan etrafa yayılan toz, bölgedeki işyerlerini ve evlerde yaşayan vatandaşları rahatsız ediyor.
Mehmet Nabi Batuk
Nüfusu ve sahip olduğu olanaklar ile Türkiye’nin birçok ilinden büyük olan Tarsus’ta, MHP’li ilçe belediyesinin 100 metrelik mucurlu yolu yaklaşık 1 yıldan beridir asfalt bulunamadığı gerekçesiyle yapmaması yol çevresindeki iş yerleri ve evlerde yaşayan vatandaşlara zor günler yaşatıyor. Tozkoparan Zahit Mahallesi’nde yer alan ve TOKİ Konutlarının Mimar Sinan Caddesi’ne bağlantısı için inşası yarım bırakılan yolu da araçların geçişi ve rüzgâr ile yoldan kalkan mucur tozları çevredeki işyerlerine ve evlere doluyor. Ayrıca kavşağın uygunsuz bir şekilde inşaat halde bırakılması nedeniyle ağır yaralanmalı 10 kazanın meydana geldiği kavşakta, dükkânların içine toz girmesi nedeniyle esnafta maddi kayıp yaşıyor.
“BÜTÜN YOLU HESAPLASAN 100 METRE VARDIR YA DA YOKTUR”
Kemalpaşa Mahallesi’nde bakkal dükkânı bulunan Ali Tiniç isimli esnaf, yoldan kalkan tozların dükkânının içine girdiğini ve ürünlerinin üzerinin toz kaplanması nedeniyle işlerinin düştüğünü söyledi. Tozları sık sık temizlemesine rağmen kısa süre içinde yeniden ürünlerin tozlandığından şikâyet eden Esnaf Tiniç, Tarsus Belediyesi ekiplerinin de toprak yolu yeterince sulamadığını kaydetti. Toprak yolun bir an önce tamamlanması için MHP’li Tarsus Belediyesi’ne seslenen Tiniç, “Yoldan bir araç geçtiğinde oluşan toz tabakası hepsi dükkânımın içine doluyor. Ürünler toz olduğu için kimse almak istemiyor. Gelen müşteriler ürünlere baktığı zaman bakıyor ürünler tozlu hiçbir şey almadan çekip gidiyorlar. Tam 10 aydır bu durum böyledir. Bütün yolu hesaplasan 100 metre vardır ya da yoktur. Ama 9 aydan beridir bu yol ne hikmetse yapılmıyor. Onun dışında sürekli belediyeyi arıyoruz gelin sulayın diyoruz. Sabahları geliyorlar az bir şey su atıp gidiyorlar. Burası Çukurova yoldaki su yarım saat içinde kuruyor. Sonra bir rüzgâr vurduğu zaman toz yine dükkânımın ve çevredeki evlere dağılıyor. İnsanlar evlerinin penceresini kapısını açamıyor. Kendi evinin içinde yemeklerini yiyemiyor. Günde en az 10 defa temizlik yapıyorum ama 2 dakika sonra tekrar toz oluyor. Müşterilerim hemen hemen yarı yarıya azaldı. Eskiden günlük 500 – 600 Liralık atıştırmalık ürün alıyordum. Bu ürünler çok hızlı satılıyordu. Ama şimdi bütün ürünler satılmıyor bütün ürünler rafta kalıyor” dedi.
KOSKOCA BELEDİYE İKİ KAMYON ASFALT BULAMIYOR MU?
İnşaat halinde bırakılan yolun Tarsus’un en büyük turizm merkezlerinden bir olan Tarsus Şelalesi’ne giden yola ait bir bağlantı yolu olduğunu hatırlatan Esnaf Tiniç, “Farklı illerden gelen birçok turist bu yol üzerindeki dükkânların önünde durarak dinleniyor ve ihtiyaçlarını karşılıyor. Ama bütün dükkânlar tozla kaplandığı için bu kentin turizmine dezavantaj yaratıyor. Çünkü turistler tozlu rafları ve tozlu havayı görünce memnuniyetsiz kalıyor. Bu memnuniyetsizliklerini de geldikleri yerlerde anlatıyorlar. Ankara’dan, Adana’dan gelenler var. Bu yol 24 saat canlı olarak çalışıyor gece gündüz arabalar bu yoldan eksik olmuyor. Ama bir kişi aracından inip cadde üzerindeki herhangi bir dükkânın içine girdiğinde elini bir ürüne attığında eli tozdan kirleniyor. Adam sonra hiçbir şey almadan ben başka yerden alırım diyip çekip gidiyor. Bir araba hızlı geçtiğinde bir toz bulutu kalkıyor ve mahallemizin üzerinde dolaşıyor. Bu toz bulutu bir kilometre öteye kadar gidiyor. Ben defalarca belediyeye telefon açtım. Asfalt yok deyip duruyorlar. 10 metrelik yol için nasıl asfalt bulunamıyor. İki kamyon asfalt bulsalar bu yola yeter. Kimse belediyeden buraya otoban yapmasını istemiyor. Ama koskoca belediye iki kamyon asfalt bulamıyor mu?” diye konuştu”.
“EN KISA ZAMANDA YAPACAĞIZ DEDİLER; 1 YIL OLDU”
Belediye tarafından asfalt bulunamadığı için yapımı durdurulan 100 metrelik yolun tam karşısında bulunan evde yaşayan 4 çocuk babası Cumali İşmez isimli vatandaş ise evlerinin içinde pencereyi bile açamadıklarını temiz hava almakta zorluk yaşadıklarını ifade etti. Toza maruz kaldıklarında boğazlarının ve burunlarının yandığını söyleyen İşmez, “Evde bir elbise yıkandığında dışarı astığımızda giysilerimiz çamur oluyor. Yoldan kalkan toz olduğu gibi bir bulut gibi evimizin içine giriyor. Dışarıda bir dakika oturamıyoruz. Evin içine kapanmak zorunda kalıyoruz. 4 çocuğumla beraber havasız bir evde yaşamaya çalışıyoruz. Yaklaşık bir yıldan beridir bu yol toz toprak içinde yapılmayı bekliyor. Havalar ısınmaya başladı, Ramazan Ayı’da yaklaşıyor. Bu yol en kısa zamanda yapılmazsa bizim durumumuz daha da berbat olacak. Belediyeyi sulamaları için devamlı arıyoruz. En kısa zamanda asfalt dökeceğiz diyorlar ama en kısa zamanları bir yılı buldu. Bu yoldan geçen herkes rahatsız oluyor. Evlerimizin içinde biz, dükkânının içinde esnaf, arabanın içinde şoför, yoldan yaya olarak geçen insanlar bu durumdan çok rahatsız” şeklinde konuştu.
“DÜZENLEMEDEN SONRA AĞIR YARALANMALI 10 TANE TRAFİK KAZASI MEYDANA GELDİ”
Toprak yolla ilgili hiçbir uyarı levhasının asılmadığını belirten İşmez, yol çalışmalarının başladığı günden itibaren ağır yaralanmalı 10 trafik kazasının meydana geldiğini söyledi. Söz konusu kavşağın yanlış yapıldığını ifade eden İşmez, “Bu yolu için karşıdan gelen yolu kapattılar. Caddeye direkt olarak yol açtılar. Bu kavşakta aşırı derecede kaza olmaya başladı. Normalde buranın çalışır durumda olması lazımdı. TOKİ’den gelen araçların rahatlıkla sağa ve sola dönebilecekleri bir güzergâh kurulmalıydı. Ama çağdışı bir uygulama ile caddeye uygunsuz bir bağlantı yaptılar. Burada bir göbek yapılmalıydı. Her gün kaza üstüne kaza oluyor. Bugüne kadar Allah korudu ölümlü kaza henüz yaşanmadı ancak ayakları ağır hasar alan, kısmi felç geçiren vatandaşlar oldu. Bu kavşak düzenlemesinden önce yolumuz normaldi. Ancak düzenlemeden sonra ağır yaralanmalı 10 tane trafik kazası meydana geldi” diye konuştu.