Uyuşturucu ile ilgili vakalarda korkunç artış var!


 

MEÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz, bu yılın il 5 ayına ait uyuşturucu verilerinin çok yüksek olduğuna, 2017 yılı ilk 5 ayındaki istatistiklerin, 2016’ya göre yüzde 65.6 artığına dikkat çekti. Prof. Dr. Şaşmaz, kentteki 96 riskli okulun uyuşturucu ile mücadele kapsamına alındığına da i

Mehmet  Nabi Batuk

Mersin’de geçtiğimiz ay toplanan ‘Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayı Sonuç Raporu’ kamuoyu ile paylaşıldı. Mersin Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda, kentteki uyuşturucu ile mücadelede, hukuki, asayiş, psikolojik ve tıbbi mücadele alanlarındaki durum değerlendirilmesi yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını Mersin Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer yaptı. Mersin’de uyuşturucu ile mücadele konusunda gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan Mersin Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, “Uyuşturucu ile mücadele konusunda ilimizde yapılan tüm faaliyetlerin toplumsal farkındalık ve duyarlılığı arttırmasını temenni eder, katkı sağlayan tüm kurum, kuruluş ve şahıslara teşekkür ederim” dedi.

2017’DE UYUŞTURUCU İSTATİSTİKLERİ ARTIŞTA
Mersin’de 23 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilen Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştay Raporu hakkında katılımcılara sunum yapan MEÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Caferi Tayyar Şaşmaz, elde ettikleri bilgi ve istatistikleri kamuoyu ile paylaştı. Emniyet güçlerine gelen uyuşturucu ile bağlantı olayların sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Prof. Dr. Şaşmaz, İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin 2016 yılında yaşanan 1147 olayda 1 milyon 589 bin 106 kilogram uyuşturucu ele geçirilirken, olaylara karışan 450 kişinin tutuklandığını söyledi. 2017 yılının il 5 ayında uyuşturucu istatistiklerinin çok yüksek olduğunun altını çizen Prof Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz, 2017 yılının ilk 5 ayında istatistiklerin 2016’ya göre yüzde 65.6 artarak yaşanan 752 olaya müdahale eden İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin 1 milyon 186 bin 554 kilogram uyuşturucu madde ele geçirdiğinin ve 355 şahsın tutuklandığını belirtti. İl Jandarma Komutanlığı’nın verilerine göre ise en fazla uyuşturucu kaçakçılığının yapıldığı ilçe 2012 – 2017 yılları arasında belirlenen istatistiklere göre; 634 olayla Toroslar ilçesi olurken, Toroslar’ı sırasıyla 296 olayla Erdemli, 208 olayla Tarsus, 171 olayla Yenişehir, 71 olayla Anamur, 60 olayla Silifke, 54 olayla Mut, 36 olayla Mezitli, 35 olayla Akdeniz, 27 olayla Gülnar, 14 olayla Bozyazı, 7 olayla Çamlıyayla, ve 2 olayla Aydıncık ilçesi oldu.

KOLLUK KUVVETLERİ YETERSİZ KALIYOR
İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma komutanlığı arasında çok büyük yetersizlikler yaşandığını ifade eden Prof Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz, “Kolluk kuvvetleri arasında; eşgüdüm, yetişmiş uzman personel sayısı, bilgi, donanım, yöntem, yetersizliği var. aynı zamanda Kurumlar arasında ortak bir veri tabanı yok. Bilgi paylaşımı yetersiz. Diğer kurumların verisine ulaşım yetersiz. Teknik araç gereç vasıta sayıca yetersiz. Kullanılan vasıtalar sahada tanınan vasıtalar. Uyuşturucu ekim alanlarının takibi çalışmalarında Mersin’in ayrı bir yeri var. Çünkü Mersin yılın 12 ayı ürün alınan bir bölgede. Kırsal alanda en çok karşılanan sorunlardan birisi sera ve bahçelerin şahıslara ait olması nedeniyle arama çalışmaları zorluklarla karşı karşıya kalabiliyor. Kenevir, haşhaş tohumlarına ulaşım kolay. Uyuşturucu madde üreticilerinin ulaşılması zor ormanlık alanlar ve koylarda üretim yapması. Kolluk kuvvetlerinin bu ulaşımı zor alanlar için kullandığı vasıtalar yetersiz. İnsansız hava aracı drone kullanımı yetersiz. Fotokapan kullanımı yetersiz. Uyuşturucu madde taşımacılığının takip ve denetim çalışmalarında ise kaçakçıların kiralık kargo araçları ile uyuşturucu transfer etmesi, internet üzerinden online satış yapabilmesi, sahte alıcı, satıcı kimliği kullanması, faal olmayan firma isim ve adreslerini kullanması, karayollarındaki PTS’lerin yetersiz olması, kurumların mesai saatleri dışında maliye bilgisine ulaşamaması, mevzuatta yaşanan eksiklikler mücadeleyi kötü etkiliyor” şeklinde konuştu.

“MERSİN’DE 96 OKUL UYUŞTURUCU NEDENİYLE ÇOK RİSKLİ”
Okullardaki uyuşturucu taleplerinin azaltılması için çok önemli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Prof Dr. Şaşmaz, Mersin’de 96 okulun riskli kapsama alınarak uyuşturucu ile mücadele programı kapsamına alındığına dikkat çekti. Prof Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz, “Okul ve okul dışında farklı kurumlar tarafından eğitim yapılması, Eğitim yapan kurumlar arasında koordinasyon, işbirliği, eğitim alanında ortak bir dilin kullanımındaki yetersizlikler, kamu kurumlarında Aile Danışma ve Eğitim Merkezlerinin olmaması, okullarda uyuşturucu ile ilgili yeterince bilimsel çalışmaların yapılmaması, öğrencilerin uyuşturucu kullanımlarının güncel olarak öğrenilememesi, Mersin’de Yenişehir Belediyesi tarafından kurulan AMATEM’in ulaşımında yaşanan sıkıntılar, halk ve sağlık kurumlarının uyuşturucu konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, AMATEM’de sosyal çalışmacı, klinik psikolog uğraş öğretici personelinin yetersiz olması, kadın ve çocuklar için uzman merkezlerin olmaması, Tıp fakültesi, psikiyatri kilinkileri arasındaki iletişim ve işbirliğinin yetersiz olması nedeniyle uyuşturucu ile mücadele çalışmaları gerileme kaydediyor” dedi.  

YEREL VE ULUSAL MEDYA ÇALIŞANLARININ BİLGİSİ YETERSİZ
Mersin’deki yerel ve ulusal Medya kurumlarını ve medya meslek örgütlerini de eleştiren Prof Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz, “Uyuşturucu mücadele konusunda hem yerel hem de ulusal kanallarda haber ve programlar yapılmaktadır. Ancak bu programlar medya çalışanlarının psikolojik etik bilgilerinin yetersizliği nedeniyle mücadelede istenilen amaca ulaşılamıyor. Sivil toplum örgütleri, kamu ve medya kurumları arasında koordinasyon yok. Haber programlarındaki ortak dil yetersiz. Hedef kitleye yönelik haber ve programlar yetersiz. Uyuşturucu konusunda daha çok olumsuz haberler öne çıkarılmaktadır. Haber ve programlarda davranış değiştirme hedeflenmiyor. Medya çalışanlarının bu alandaki deneyimleri, bilgileri,  algıları yetersiz durumdadır. Ve en önemlisi uyuşturucu ile mücadelede ortak bir iletişim stratejisi yok” diye konuştu. Öte yandan toplantıya, Mersin Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Kanat, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Şaban Güneş, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Kaya, Mersin Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz ve Gençlik ve Spor il Müdürlüğü kurslarında eğitim gören öğrenciler katıldı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA