‘Eveleyip gevelemeden, yüzde 1’lik payı verin’



16 Nisan 2025 Çarşamba 10:27

Zirai don afeti sonrası üreticinin beklediği desteği göremediğini dile getiren Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Tarım Kanunu’nda yazılan GSMH’nin yüzde 1’i oranında ki desteğin eveleyip gevelemeden üretimden bir yıl sonra değil, üretim aşamasında üreticiye verilmesi için çağrı yaptı.

İBRAHİM YÜNCÜLER

 

Ülke genelinde yaşanan zirai don ve ortaya çıkan üretici mağduriyetinin araştırılmasına yönelik İYİ Parti Grubu, TBMM’ye önerge verdi. Önerge ile ilgili genel kurulda söz alan Merin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, daha önce 21-22 Mart tarihlerinde Mersin, Adana ve Hatay'ı etkisi altına alan zirai don afetinin son olarak 10-11-12-13 Nisanda da ülke genelinde etkili olarak büyük bir felakete neden olduğunu söyledi.

 

DON MERSİN’İ İKİ KERE VURDU

“Ülkemizin birçok bölgesinde, toplamda 36 ilde zirai don meydana gelmiş, yaşanan bu don olaylarında vatandaşlarımız çok büyük mağduriyet yaşamıştır” diyen Kocamaz, “Yaşanan zirai don olayında Tarım ve Orman Bakanlığının bir an evvel seferber olmasını bekliyor, çiftçilerimizin ne kadar yanlarında olduğunu görmek istiyoruz. Türkiye'yi etkisi altına alan soğuk hava dalgası birçok ilimizde olduğu gibi Mersin ilimizde de 2'nci kez çok daha fazla etkili olmuş, bazı ilçelerde hava sıcaklığı eksi 10-14 derecelere kadar düşmüştür. Hava sıcaklığının eksi 14'lere kadar düşmesi sert çekirdekli meyvelere ve sebzelere büyük zararlar vermiştir.

 

AĞAÇLAR KURUMA NOKTASINA GELDİ

Çiftçilerimiz gece gündüz demeden aralıksız saman ve lastik yakarak dumanlama yapmalarına rağmen ürünlerini zirai dona karşı koruyamamıştır. Bazı bölgelerde zirai don nedeniyle ağaçlar kuruma noktasına gelmiş, çiçek açan ağaçların çiçekleri tamamen donmuş, kavrulmuştur. Açıkta ve örtü altı ürünlerde çok büyük zararlar oluşmuştur. Narenciye, üzüm, nar, şeftali, nektarin, erik, kayısı, elma, kiraz, çay, fındık, fıstık ve ceviz gibi birçok ürün yüzde 100 zarara uğramış, tomurcukları bile donmuştur.

 

LİMONUN TOPARLANMASI 3-5 YIL ALACAK

Ayrıca, sebze ekili alanlarda karpuz, patlıcan, kabak, marul, patates, biber, brokoli, lahana, yer fıstığı, pancar ve benzeri ürünlerin açık alanlarda olanlarının tamamı, serada olanların da yüzde 70'i donmuş ve telef olmuştur. Zirai don, narenciye ürünlerinden limon, portakal, mandalina ve benzeri ürünleri de etkilemiş, yeni yeni süren filizleri de yakıp kavurmuştur.

Daha önce gerçekleşen ve Çukurova'yı vuran don felaketinde narenciye ağaçları, özellikle de erkenci limon ağaçları dondan büyük zararlar görmüş, dondan zarar gören limon ağaçlarının büyük bir kısmı kuruduğu için sökülmüş, geriye kalanların da toparlanması en az üç-beş yıl zaman alacaktır” dedi.

 

“MERSİN'E VE ÇUKUROVA'YA YETERLİ DESTEĞİ SAĞLAYAMAYAN İKTİDAR, İNŞALLAH ÇİFTÇİLERİMİZİ KENDİ KADERLERİNE TERK ETMEZ”

Hükümet tarafından dondan mağdur olan üreticilere talep edilmesine rağmen bugüne kadar herhangi bir destek sağlanmadığını dile getiren Milletvekili Kocamaz, “Mersin'e ve Çukurova'ya yeterli desteği sağlayamayan iktidar, bu kez son yaşanan zirai don olayını inşallah seyretmekle kalmaz ve çiftçilerimizi kendi kaderlerine terk etmez.

Tüm ülkemizde ve Mersin'de bu yıl hemen hemen her üründe büyük rekolte kayıpları yaşanacaktır. Bu durum, ülkemiz ve ülkemiz ekonomisi açısından büyük bir talihsizliktir. Çiftçimizin bu zor iklim ve ekonomik şartlarda bahçe ve arazilerine tekrar masraf edecek durumları kalmamış, bu ağır yükün ve yüksek faturaların altından kalkabilmeleri için mutlaka desteğe ihtiyaçları vardır.

 

“AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”

Hükümet acilen zirai don yaşanan tüm bölgeleri doğal afet bölgesi ilan etmeli, bu bölgelerde bir an evvel tespitler yapmalı, çiftçilerimizin zararları telafi edilerek devlet tarafından karşılanmalıdır. Yüksek girdiler ve düşük satış fiyatları nedeniyle çiftçilerimiz zaten geçen yıl kazanç sağlayamamış, bankalara, Tarım  ve Krediye ve piyasaya olan borçlarını ödeyememiştir. Hiç zaman kaybetmeden çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım ve Kredi Kooperatifleri borçları ya silinmeli ya da faizsiz olarak ertelenmeli, yeniden ekim, dikim yapabilmeleri, ağaçlarına ve arazilerine sahip çıkabilmeleri için gerekli olan maddi, faizsiz ve uzun vadeli kredi desteği sağlanmalıdır. Ayrıca, ihtiyaç duyulan yerlerde tohum, mazot, gübre,  fide ve fidan desteği sağlanmalıdır.

 

“MİLLETİN PARASI TÜRK ÇİFTÇİLERİ YERİNE BAŞKA ÜLKELERİN ÇİFTÇİLERİNE AKTARILMIŞ OLACAK”

Her zaman söylüyoruz, tarım ürünleri stratejik ürünlerdir; bu nedenle, tarımda yaşanan sorunlar ve ürün kayıpları yalnızca üreticilerimizi değil tüketicilerimizi de etkileyecektir. Zira yaşanan ürün kayıplarından, zaten ulaşılamayan ve fiyatları sürekli olarak artan meyve, sebze ve gıda ürünlerine tüketiciler erişmekte zorlanacaktır. Böylece iktidarın en çok sevdiği meyve, sebze ve gıda ithalatı artacak, milletin parası Türk çiftçileri yerine başka ülkelerin çiftçilerine aktarılmış olacaktır” dedi.

 

“KENDİ KENDİNE YETEBİLEN 7 ÜLKEDEN BİRİSİ KONUMUNDAKİ ÜLKEMİZ, HER KONUDA DIŞA BAĞIMLI HÂLE GELMİŞTİR”

Kocamaz ayrıca “Hükümetin aldığı kararlar gün geçmiyor ki toplumun bir kesimini hedef almasın, insanları sıkıntıya sokmasın” diyerek, “Daha önce de defalarca buradan dile getirdik; bu iktidar aldığı akıl almaz kararlarla, yıllardır izlediği yanlış politikalarla tarım ve hayvancılığı zaten bitirmiştir. Geçmişte dünyada kendi kendine yetebilen 7 ülkeden birisi konumundaki ülkemiz ne yazık ki her türlü teknolojiye sahip olduğumuz bu dönemde liyakatsiz yöneticilerin elinde her konuda dışa bağımlı hâle gelmiştir. Bunca yanlışa ve dışa bağımlılığa rağmen hükümet tarım ve hayvancılık konusunda izlemiş olduğu politikalara inatla ve ısrarla devam etmektedir.

 

“EVELEYİP GEVELEMEDEN, YÜZDE 1’LİK PAYI VERİN”

Hükümeti buradan bir kez daha uyarıyorum: Yeter artık! Üreticilerin yakasından düşün, bütçeden Anayasal hak olarak ayrılması gereken yüzde 1'lik payları eveleyip gevelemeden üretimden bir yıl sonra değil, şayet adı gerçekten destekse üretim aşamasında üreticiye verin ki bir işe yarasın, orasından, burasından kuşa çevirerek bir yıl sonra verilen desteklerin üreticiye hiçbir faydası yoktur, bunu bilmenizi isterim. Bebek katili Abdullah Öcalan'a umut hakkı verinceye kadar çiftçilerimize yaşam hakkı verin diyor, yüce Meclisi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyor, kurulacak komisyonda alınacak kararların milletimiz ve üreticilerimiz açısından hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.





Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!



  BİK İLANLAR





 



ANASAYFA
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

mersinhaberci.com © Copyright 2016-2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

sanalbasin.com üyesidir

URA MEDYA