Omega 3; insan vücudu için mutlak gerekli olan ancak vücut tarafından sentezlenemeyip dışarıdan alınması zorunlu olan temel esansiyel yağ asididir. Omega 3’ün sayısız faydası çalışmalarla kanıtlanmıştır. Önemli birkaç faydasına değinecek olursak;
- Başlıca faydası vücudun enerji üretimine katkı sağlamasıdır. Omega 3 yönünden yeterli bir öğün planı ile yorgunluğu giderir, hareket yeteneğini artırarak şeker, tansiyon, migren ağrılarına ve cilt sorunlarına iyi gelmektedir.
- Omega 3 gebelikte de oldukça önemlidir. Çünkü gebelikte anneden bebeğe aktif olarak geçerek bebeğin beyin ve göz gelişimine katkıda bulunur. Bu yüzden bu dönemde ayrıca dikkat etmek gerekir. Çocukların ve yetişkinlerin de beyin ve göz sağlığını olumlu etkiler ve son derece önemlidir.
- Omega 3 diyabetle savaşta da insülin yararlılığını arttırarak aktif rol oynar. Tip 2 diyabet görülme riskini ve bulgularını azaltır.
- Kötü kolesterol olarak bildiğimiz LDL kolesterolü azaltıp, iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü arttırarak kalp ve damar sağlığını korur.
- Omega 3’ün depresyon ve duygu durumu bozukluğunda iyileşme sağladığı yapılan çalışmalarla görülmüştür.
- Damar genişletici ve kan sulandırıcı özeliği sayesinde koroner kalp hastalığının görülme riskini azaltır, hastalık oluşmuş ise gelişimini yavaşlatır.
- Otoimmün hastalıklar ve alerjik hastalıkların riskini azaltır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde büyük öneme sahiptir.
- Başta meme ve kolon kanseri olmak üzere kanserlerin önlenmesini sağlar.
- Omega 3 saç ve cilt sağlığı için de oldukça önemlidir.
Soğuk sularda yaşayan somon, uskumru ve sardalye gibi yağlı balıklar; gölde yaşayan alabalık, balık yağları, ceviz, keten tohumu, chia tohumu Omega 3 yönünden zengin besinlerdir.
Amerikan Kalp Derneği, haftada en az 2 gün balık tüketiminin Omega 3 açısından faydalı olacağını belirtmektedir
Gerekli balık tüketimi sağlanamadığında balık yağı tabletlerinin kullanımı da Omega 3 alımında yardımcı olacaktır.(hekim tavsiyesi ile kullanımı önerilmektedir.)
Sağlıcakla…