18 yaşında bir bireyin reşit olduğu ve hakları olduğu kabul edilir peki hakları verilir mi?
Hak ettiği gibi yaşar mı? Hakkını savunabilir mi? İşe girebilir mi? Atanabilir mi? Sosyal sigortalı iş bulabilir mi?
Ailesi olmadan düğün , dernek yapabilir mi? Arabasını , evini alabilir mi? Asgari ücretle geçimini sağlayabilir , az da olsa sosyalleşebilir mi? İnterneti ailesi tarafından ödenen bilgisayar, tablet , cep telefonu alınan ve onların başında geçirilen bir gençlik , evlenmeden aileden ayrılamayan bireyler , reşit olmuş, rüştünü ispatta zorlanan gençler..Yine de 18 yaş reşit olma yaşı..
Bir gün öncesi ile bugün arasında fiziki, fikri, biyolojik, sosyolojik hiç bir fark olmamasına rağmen dün yapamadığın şeyleri bugün yapabilmenin adıdır reşit olmak..
Bir gün öncesi ile bugün yaptıklarının arasındaki ehliyet farkını idrak etmede zorluk yaşamaktır reşit olmak..18 yaşına girmenin adıdır reşit olmak..
Bu ülkede, vatandaş 18 yaşına girdiğinde; İlke olarak istediği yerde oturmak, istediği yere gitmek, istediği kişiyle -evlilik dışı da olsa- ilişki kurmak, çalışma özgürlüğünü elde eder.
18 yaşını doldurduktan sonra, kararlarını bireysel iradesiyle özgür olarak alabilir.
18 yaşını dolduran her vatandaş kendi kararıyla evlenebilir.
Kimseden izne, onaya, icazet almaya ihtiyacı yoktur, zorunluluğu yoktur.
18 yaşını tamamlamış her birey oy kullanma hakkına sahip olur..
Yasalar 18 yaşını doldurmuş gence büyük bir yetki ve sorumluluk vermiştir.
Bu ülkede yasalar “Özgür iradenle Türkiye’yi yönetecek siyasi parti seçmek için oy kullanabilirsin
Fikrinle ve cisminle karar alabilecek yaştasın.”demiştir.
Üstelik... Diğer yurttaşlar gibi onlara da seçim sandığına gitmemeleri halinde ceza öngörülmüştür. Çünkü 18 yaşına giren her birey cezai ehliyete sahiptir.
Bu ülkede çocuklar evlendirilir, çalıştırılır, taciz edilir, tecavüze uğrar, alınır, satılır..
Buraya kadar tamam.. Fakat bu ülkede bir genç mesleki eğitimde kalfa olabilmek için en az 22 yaşını bitirmiş olmak zorundadır!
18 yaşında , “Ehliyet verilen, silah ruhsatı alabilen, evlenebilen, anne veya baba olabilen,vergi mükellefi olup dükkân açabilen, esnaf olabilen, cezai ehliyeti olan, ülkenin geleceğini belirleme hakkı verilerek oy kullanabilen bir bireye nasıl oluyor da kalfa olma hakkı 22 yaşını doldurunca veriliyor?
21 yaşında, çocukluktan beri aynı mesleği yapan ve çalıştığı meslek kolunda sigortası olan bir gencin 22 yaşını doldurmamış olduğu için kalfalık sınavına başvurusu kabul edilmedi bugün..İnanmak istemedim, İlgili ve yetkili merciler ile konu hakkında görüştüm, ne yazık ki doğru..
Hangi mantık ve gerekçe ile bu yaş belirlenmiş anlamak mümkün değil!
Oy kullan, evlen, dükkan aç, silah al, ayrı eve çık genç arkadaşım..
Fakat” kalfa olmak” için büyü de gel!