Başkan Kocamaz’ın göreve geldiği günden buyana aldığı borçlanma yetkisi yaklaşık 800 milyon TL’yi bulurken, borçlanma ile hizmet oranının ters orantılı olması eleştirilere neden oldu.
SONER AYDIN
Borcu olan belediyelerin listesini açıklayan İller Bankası, 2018 bütçesi 1 milyar 949 milyon 596 bin lira olarak belirlenen Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin borcunu 337 milyon lira olarak açıkladı.
İller Bankası’nın açıkladığı rakamlara göre; AKP’li Bursa 1 milyar 73 milyon, AKP’li Gaziantep 821 milyon, AKP’li Sakarya 805 milyon, AKP’li Konya 699 milyon, AKP’li Antalya 614 milyon, AKP’li Samsun 531 milyon, AKP’li Denizli 502 milyon, AKP’li Balıkesir 502 milyon, AKP’li İstanbul 458 milyon, CHP’li Hatay 429 milyon, MHP’li Manisa 444 milyon ve AKP’li Kocaeli 359 milyon borçlanırken, MHP’li belediyenin yönetimde olduğu Mersin bu sıralamada 337 milyon TL borçlanma ile 13’üncü oldu.
Öte yandan göreve geldiği günden buyana sık sık borçlanmaya giden Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise yaklaşık 800 milyon TL borçlanma yetkisi aldı.Bu rakamın
3’te birine yakın bölümünü kullanan Kocamaz, fazla borçlanma yetkisi istemesi ile eleştiri oklarının hedefi oldu.
“YAPILAN İŞLERLE BORÇLANMA TERS ORANTILI”
Başkan Kocamaz’ın borçlanma isteğine meclis genel kurulunda karşı çıkan CHP’li meclis üyesi Akın Güneş, borçlanma ile yapılan işlerin birbiriyle uyuşmadığını söyledi. Bütçe görüşmelerinde borçlanmaya parti olarak karşı çıktıklarını dile getiren CHP’li meclis üyesi Güneş, “Yapılan işlerle borçlanma ters orantılı. Borçlanmanın karşılığında bize ne yapacaklarını göstermiyorlar. Borçlanmak belediyecilikte kötü bir şey değildir, karşılığını görürseniz iyi bir şeydir. Biz borçlanmanın karşılığını istedik ama hala göstermediler” dedi.
“KENTİN GELECEĞİ HARCANIYOR”
HDP’li meclis üyesi Mustafa Güler ise, 337 milyonun sadece İller Bankası’na olan borç olduğunu, diğer bankalara ve kuruluşlara olan borçlarla birlikte büyük bir ‘borç yükü’ oluştuğunun altını çizen HDP’li meclis üyesi Güler, “Bu geleceği harcama olayıdır. Evet, önemli bir proje yapılıyorsa borçlanma doğaldır ama borçlanılan paranın nerde kullanıldığı önemli. Harcama yerlerine bakmak lazım. Belediyenin bütçe harcamaları her zaman yerinde değil. Bazı yatırımların öncelik sırası kaymış durumda. Bütçenin ve borçların iyi yönetilmesi, mevcut kaynakların iyi kullanması lazım. Yetmediği yerde borçlanma olabilir ama borçlanmanın niteliğine ve kullanış şekline bakmak lazım” diye konuştu.