Mersin’de Dana adası çevresi ve Boğsak Koyu’nda kurulum çalışmaları devam eden Balık Çiftliklerin ÇED Toplantısında katılan Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Mersin İl Koordinasyon Kurulu (TMMOB İKK) Üyeleri, yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kent kamuoyunu yaklaşık 10 yıldır meşgul eden ve tüm itirazlara rağmen kurulumlarına başlanan çiftliklerin ÇED sürecinde önemli sorunların yaşandığını bildiren TMMOB İKK yerel yönetimlerin, meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alınmamasına tepki gösterdi. Balık çiftliği projelerinde ÇED süreçlerinin oldu bittiye getirilmek istendiğini belirten TMMOB İKK, “Balık çiftliklerinin Mersinde kurulmasının uygun olmadığı düşüncesinde olduğumuzu, yapıldığı takdirde ileride önlenmesi mümkün olmayan sorunlara neden olacağını, bu şekilde kurulması planlanan balık çiftliklerine TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak karşı olduğumuzu ve Mersin’e yapılmasını istemediğimizi tekrardan belirtmek isteriz” denildi.
YARATACAĞI SORUNLAR DİKKATE ALINMIYOR
Söz konusu balık çiftliği projeleri ile ilgili tespit ettikleri hataları kamuoyu ile paylaşan TMMOB İKK “Önemli turizm gelişim bölgelerine yakınlığı, zengin doğal yaşam alanları özellikle deniz kaplumbağası yuvalama kumsalları ve Akdeniz Foku yaşam alanlarına olan yakınlığı, bölgenin yakınlarında dünyada eşi benzeri olmayan sit alanları mevcut oluşu, yetkililer tarafından Balık çiftliklerinin turizm bölgelerine ve Mavi bayraklı plajlara olan etkilerinin bilimsel yönüyle yerel ölçekte açıklanmamış olması, Kısa süreli çalışılan veri tabanlı ÇED raporlarına dayanarak ruhsatlama işlemlerinin yapılması, balık çiftliklerinin oluşturabileceği atıkların deniz ortamında yaratacağı etkilerin sadece mevzuata çerçevesinde değerlendirilerek, Mersin merkezli özel alan çalışma araştırmaları yapılıp bilimsel yönüyle hala açıklanmamış olması, toplumsal tepkilerin yeterince dikkate alınmaması önemli sorunlardır.”
“MAVİ BAYRAKLI PLAJLAR ÇİFTLİKLERE ÇOK YAKIN BÖLGEDE”
Kentin sahip oldığı doğal, tarihî ve kültürel değerlerin korunmasının turizmin gelişmesi için çok önemli olduğunu vurgulayan TMMOB İKK, “Ülkeler turizm potansiyelli yüksek ve turizme açık yerlerde balık çiftliklerine izin vermemektedir. Özellikle doğal, tarihi ve ekolojik özelliklerinden dolayı turizm potansiyeli yüksek, bir kent olan Mersinde balık çiftlikleri gibi önemli yatırımlar ve bu kapsamda yapılan planlamalar ve yer seçim kararları, üzerinde dikkatle durulması, uzmanlar tarafından her yönü ile detaylı olarak araştırılması ve tartışılması gereken bir konudur. Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar bir çevrenin sembolüdür. Türkiye’de 491 adet mavi bayraklı plaj bulunmasına rağmen Mersin’de toplam 12 adet mavi bayrak almış plajımız yer almaktadır. Var olan 11 adet mavi bayrak tesislerimiz Mersin ikinci bölgesinde yer almakta ve balık çiftliklerinin kurulacağı alana yakınlığı ile dikkat çekmektedir” ifadelerine yer verdi.
“ÇİFTLİKLERİN ÇOK YÖNLÜ ETKİLERİ OLACAKTIR”
Balık çiftliği tesisleri ile turizm sektörlerinin birbiriyle etkileşim içinde olacağına ve ileride birçok sorunun yaşanacağına dikat çeken TMMOB İKK, ilgili kurumlara uyarılarda bulunarak şu cümleleri kullandı: “Özellikle turizmle ayni ortak çevreyi kullanan, son birkaç yıldır hızlı bir gelişme gösteren balık üretim çiftliklerinin direkt ve endirekt anlamda önce çevreye ve daha sonra da turizme olan etkileri kaçınılmaz olacaktır. Bu noktada balık çiftliklerinin Mavi Bayrak Plajlarına etkisinin olabileceği ve Mersin Turizminin ’de bundan derin yara alabileceğini söylemek mümkündür. Ve Türkiye ortalamasının da altında olan mavi bayraklı plaj sayımızda daha da azalmalar olabileceği olasıdır. Bu özelliğin yani sıra çoklu kullanım alanları içerisinde doğal yaşam alanları ve sit alanları da mevcut olabilmekte çevresel etkiler tek yönlü değil çok boyutlu olabileceği bilinmektedir.”