Kentteki amatör spor çalışmalarının çatı kuruluşu olan ASKF Başkanı Mithat Ertaş, eksikliklere rağmen yeni sezona hazır olduklarını söyleyerek, destek çağrısı yaptı.
ALİ ŞANLI
Mersin Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Mithat Ertaş, kentteki amatör sporu değerlendirdi. Kentteki amatör kulüplerin zor şartlar altında faaliyet yürütmeye çalıştığını dile getiren Ertaş, kulüplerin kurumlardan gelen desteklerle ayakta kalmaya çalıştığını vurguladı. Amatör branşlarda ekonomik şartların yanı sıra tesis anlamında da büyük eksiklik yaşadıklarını aktaran Ertaş, “Kentimizdeki en büyük sorun geçmiş yıllarda kent içlerinde gerekli spor alanları ayrılmamış. Bu kent hep konut inşaatlarına ve betona gömülmüş” dedi. Mersin’de yılda yaklaşık 3 bin 500 amatör karşılaşma oynandığını ve ülke genelinde 6. Sırada olduklarını kaydeden Ertaş, yeni dönemde kurdukları ampute futbol takımı için de çağrıda bulundu.
“AMATÖR KULÜPLERİN AYAKTA KALMAKTA ZORLANIYOR”
SORU: Mersin’deki amatör sporlar ve branşları hakkında bilgi vererek başlayalım. Futbol önemli ama diğer spor alanları da çok önemlidir. Futbol dışındaki branşlarda kentimizdeki durum nasıldır?
M. ERTAŞ: Biz Mersin ASKF olarak 2011 yılında bu binayı hizmete açtığımızda toplantı salonumuzu tüm amatör spor branşlarına açtık. Biz kesinlikle bir branş ayrımı yapmıyoruz. Mersin’de tescilini almış 360’a yakın spor kulübü var. Bu kulüplerden en az 320 faal olarak çalışan spor kulüpleridir. Bu kulüplerimizden 86’sı futbol kalan spor kulüpleri de basketbol, hentbol, yüzme, yelken, maitai, kick boks,tekvando,badminton gibi branşlarda faaliyet gösteriyor. Hepsi ile tam olarak ilgilenemiyoruz ama sevgimizi, saygımızı ve sıcak elimizi onlardan hiçbir zaman saklamıyoruz.
Geçtiğimiz Ramazan Ayında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın özellikle futbol kulüplerimize uzun zamandır yapmadığı nakdi yardımlar vardı. Geçtiğimiz ay bu nakdi yardımlar gerçekleşmeye başladı. Kulüplerimizi bir sıraya kondu ve faaliyet alanı ve donanımlarına göre bu nakdi yardımları alıyorlar. Bu tür destekler bizi çok mutlu ediyor. Bizde devletimizin manevi hazzını alıyoruz. Biliyorsunuz amatör spor kulüplerinin özellikle maddi durumları çok kötü durumdadır. Çok zor şartlarda spor faaliyetleri sürdürmeye ve gençlere spor hizmeti sunmaya çalışıyorlar. Bu desteklerde kulüplerimize bir can suyu olarak düşünüldü ve veriliyor.
“YILDA 3 BİN 600 AMATÖR MÜSABAKA OYNUYORUZ”
SORU: Birçok kentte olduğu gibi Mersin’de de sporun lokomotifi futboldur. Kentte bir sezonda kaç maç oynanıyor?
M. ERTAŞ: Biz müsabaka sayısında Mersin olarak ülke genelinde 6. sıradayız. Genellikle amatör futbolda 3 bin 200 ile 3 bin 600 arasında müsabaka oynatıyoruz. Futbol dışı branşları da koyduğunuz zaman müsabaka sayımız 8 binlere dayanıyor. Futbolda U11, U12, U13, U14, U15, U17, U19, Süper Amatör, bölgesel amatör, birinci küme büyükler, ikinci küme küçükler gibi liglerimiz var. Ayrıca ilimizde Türkiye Kadınlar Futbol 3’üncü Liginde mücadele eden 3 kadın takımımız var ve işitme engelliler ligimiz var. Olimpik Yetenekler Spor Kulübü Başkanı Ali Yanaç’ın girişimleri ile hocamızın önderliğinde bir Mersin’de bir Ampute futbol takımı kurduk. Kentimizdeki spor kulüpleri Ampute ile ilgili faaliyet göstermek istiyorlarsa gerek bizimle gerek ise Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü ile iletişime geçebilirler.
“AMATÖR KULÜPLERİN KUPADA OYNAMASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
SORU: Uzun bir aradan sonra ilk defa amatör liglerden bir takım bu sezon Türkiye Ziraat Türkiye Kupasında mücadele edecek. Siz ASKF olarak nasıl hissediyorsunuz?
M. ERTAŞ: Bizim statümüze göre Türkiye kupasına üst liglerde takımı olmayan illerden takımlar giriyordu. Bende amatör spor kulüplerinin de kupaya katılabilmesi içinde toplantılarımızda mücadele ediyordum. Bunu genel başkanımız Ali Düşmez’e ilettik. Kendisi de aynı zamanda Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu üyesidir. Biz amatör kulüplerinde turnuvaya katılarak bir renk getirilmesini talep ettik. Turnuva ilk olarak bölgesel olarak elemeli olarak oynanacak. Kentimizden kupaya katılacak Mut İdman Yurdu’nun rakipleri arasında Karaman ve Aksaray ile eşleşebilir. Maç Mut’ta oynanabilir ama kura sonucu belirlenecek. Bu yüzden Mut’taki sahanın birçok eksiği vardı. Mut Belediye Başkanı’nı ziyarette bu eksiklikleri dile getirdik. Belediyemiz orada çok güzel tesisler inşa etmeye başlamıştı. Sosyal tesisler ve yatakhaneyi bitirmişler. Ancak tesislerin yanında bir meydan sahası vardı ve sahanın zemini ile ilgili bazı sıkıntılar vardı. Biz o sıkıntıları Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne aktardık. Yakın bir tarihte sahanın zeminin etütü için bir çalışma yapacaklar.
“TESİS YAPILACAK ALANLAR BETONLAŞTIRILDI!”
SORU: Amatörde en büyük sorun tesis ve saha sorunudur. Mevcut sahalar şehrin dışında kalıyor bu da beraberinde ciddi bir ulaşım masrafı ve zaman kaybını getiriyor. Siz neler düşünüyorsunuz?
M. ERTAŞ: Mersin’deki mevcut spor tesislerinin arttırılması için bazı girişimlerimiz var. Kentimizdeki en büyük sorun geçmiş yıllarda kent içlerinde gerekli spor alanları ayrılmamış. Bu kent hep konut inşaatlarına ve betona gömülmüş. Bu yüzden spor tesisleri inşa edebileceğiniz en yakın alanların hepsi kentin dışında kalmış. Gençlere Spor yaptırabileceğiniz tüm alanlar bu yüzden hep kentin dışına inşa ediliyor. Toroslar’ın üst kısımlarında biraz var. Yenişehir’e çok uzak kısımlarda var. Bu konuda yaşanan sıkıntıları özelliklede ulaşım sorunlarını sık sık Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüze dile getiriyoruz. Son olarak Valimizin de katıldığı bir toplantı yaptık. Akdeniz Olimpiyatlarında Mersin’e çok iyi tesisler kazandırıldı. Bu yüzden futbol dışındaki branşlarımızda çok fazla tesis sorunumuz yok.
Tesis konusunda amatör futbol kulüplerinin büyük sorunları var. Çünkü sadece inşa edilen sentetik sahalarla bu sorun çözülmüyor. Tesis yetersizliği sorunu yaşadığımız için bazı maçlar hafta içi oynatmak durumunda kalıyoruz. Bu konuda öğrenci sporcularımızın izin sorunları oluyor. Birçok öğrencimizin devamsızlıktan kalma durumları oluyor. Bu sorunları valimize aktardık. Orman Bölge Müdürlüğü’nün Mersin Stadı’nın karşısında 18 dönümlük bir yeri vardı. Bu yeri aldık ve işlemlerini tamamladık. Şuanda dosyamız Spor Genel Müdürlüğümüzdedir. Buradaki yetkililerimizle görüşmelerimiz devam ediyor. Yine Toroslar’da tepedeki büyük Türk Bayrağı’nın olduğu bölgede bir yer daha vardı. Bu bölgenin de spor tesisine dönüşmesi için görüşmelerimizi yaptık. Buradaki alan ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Yaptırabilirsek oraya da sentetik ve ışıklı bir futbol sahası yaptıracağız.
“MİY, YANLIŞ YÖNETİMLER NEDENİYLE AMATÖRE KADAR DÜŞTÜ”
SORU: Mersin’in en büyük spor markalarından biri olan Mersin İdman Yurdu amatör kümeye kadar düştü. Önümüzdeki sezon içim yeni yönetim ile görüşme şansınız oldu mu?
M. ERTAŞ: Çok eski dönemlerde Muhsin Bayar dönemlerinden itibaren birlikte zaman zaman ortak çalışmalarımız oldu. O dönemde Mersin’deki futbol branşındaki tüm amatör spor kulüplerini bir araya toplayalım Mersin İdman Yurdu ve Tarsus İdman Yurdu ile protokol yapalım dedik. Mersin’de yetiştirdiğimiz sporcularımız kentte kalsın Ankaragücü’ne, Gaziantep’e Bursa’ya gitmesin istedik. Bu oyuncuları Mersin’in takımları için önce değerlendirelim istedik. Yetenekli futbolcuların tespitini yapalım bunları Mersin İdman Yurdu altyapısına yerleştirelim sonrada yukarı doğru yavaş yavaş çıkartalım dedik. Ama bu isteğimizi bir türlü hayata geçiremedik. En çok Muhsin Bayar döneminde bu çalışmalarımız oldu. Ama bu kentin spor yöneticiliği yapan iş insanlarının dünyası bize göre çok farklı. Aşağıdan amatör oyuncuları getireyim bu sporculara bir katkımız olsun ve bu oyuncuları vitrine çıkaralım düşüncesinde değiller. Mersin İdman Yurdu’nda yöneticiyim, yok ikinci başkanım, şöyleyim, böyleyim demekle gündemde olmak istiyorlar. Keşke kent için bir oyuncu yetiştirmekle gündemde olsalardı. Bu yüzden yöneticilerin bakış açıları çok farklıdır. Hep profesyonel futbol olarak düşünüyorlar. Bu yüzden İdman Yurdu’nun bugün geldiği noktaya bakarsak yanlış yönetim nedeniyle dibe kadar düşerek kapanma noktasına geldi. İdmanyrdu bu sezon Süper Amatör’de mücadele edecek.
Burada üst lige tekrar çıkabilecek güce sahip ama İdman Yurdu’nun borçları yeniden gündeme gelecek. Kulübün yaşayabilmesi için amatör kümede mücadele sürecek ama çıktığı zamanda puan silme cezaları ile karşı karşıya kalabilir. Ama Mersin İdman Yurdu’nun durumu tüm spor camiasını üzüyor. Bizim Mersin İdman Yurdu gibi en az iki kulübe daha ihtiyacımız varken elimizdeki kulüpte amatöre düştü. Şimdi elimizdeki bu kadar amatör oyuncuyu nasıl değerlendireceğiz?
“MİY, BİRİLERİ TARAFINDAN VİTRİN OLARAK KULLANILDI”
SORU: Kentimizdeki amatör ligde mücadele eden onlarca oyuncu yakın tarihte ikinci lig ve süper lig takımlarına transfer oldu. Bu oyuncular daha yararlı şekilde değerlendirilemez miydi?
M. ERTAŞ: Yıllardır Mersin İdman Yurdu kamuoyunda görünmek için bir vitrin aracı olarak kullanıldı. Kaya Mutlu dönemi de dahil olmak üzere keşke protokol tribünlerinden zarf ve prim dağıtılacağına bir tesis yapılsaydı. Bazı çalışmalar yapıldı örneğin Belkon yapıldı ama günümüzde tır garajı olarak kullanılıyor. O dönemde Bursa, Rize’de Sivas’ta bu tesisler yapıldı. Hatta Spor akademilerini futbol okullarını kurdular. Zamanında bunlar yapılsaydı biz yetenekli oyuncuları toplardık kente yararlı olacak şekilde değerlendirirdik. Ama bunlar için kalacak yer ayarlamanız gerekecek çünkü bir altyapınızı geliştirmek istiyorsanız sporcularınızın konaklayacağı tesislere ihtiyacınız olacak. Belki de öyle oyuncular çıkacak sen onu alacak tüm ilişkilerini kesecek ve sporda gelişmesini sağlayacaksın. Bunlar önceki dönemde bu imkanlar sağlansaydı Mersin İdman Yurdu bu sıkıntıları yaşamazdı.
“YA BİR ABRAHAMOVİÇ YA DA BİR ARAP ŞEYHİ LAZIM”
SORU: O dönemlerde bu tesisleri yapmak bu kadar zor muydu?
M. ERTAŞ: Hiç de zor değildi. Bir dönem Altan ile Zafer Biryol gibi oyunculara gereksizce harcanan parayla biz o dönemde çok iyi bir tesis yaptırabilirdik. Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna 30 dönümlük bir arazi bile hazırladı ama bunlar değerlendirilemedi. Çünkü Mersin İdman Yurdu için hep lafta konuşuldu. İşte kentimizin ulu çınarıdır, bu kentin markasıdır dendi ama gerektiği gibi sahip çıkılmadı. Bundan sonrada bırakıldı ve kaderine terk edildi. Şimdi yeniden küllerinden doğacak deniliyor. Ama bu kadar borçla gelecek puan silme cezaları ile hergün daha da artan faiz ile nasıl aşılacak? Allah yeni yönetimin yardımcısı olsun. Onlarda ellerinden gelen her şeyle ve iyi niyetleri ile çalışacaklar. Mersin İdman Yurdu’nun amatör kümede yeni bir yapılanmaya gidilmesi gerekiyor. Gelecek yıllarda önümüze ne gelir bilemiyorum ama belki bir af çıkar borçlar ertelenir. Ama bu saatten sonra Mersin İdman Yurdu’nun kurtulması için ya bir Abrahamoviç yada bir Arap şeyhi lazım.
SORU: Amatörde yeni kural değişiklikleri oldu biraz ayrıntı verebilir misiniz?
M. ERTAŞ: İstanbul’da geçtiğimiz günlerde önemli bir toplantı gerçekleşti. Özellikle yaş ve yabancı sayısı konusunda önemli kararlar alındı. Alınan bu kararlar tartışılabilir. Yaş konusunda da 28 yaşın üzerindeki futbolcular oynayamayacak. Bana göre bu çok yanlış bir karardır. Bir futbolcunun gücü varsa kudreti varsa bırak oynasın. Şimdi yaşı 28’e geldi diye futbolu bırakıp gidin mi diyelim. Eğer bunlar futbolu bırakacaksa bir veteranlar ligi kuralım. Bunlara bir çözüm de üretmiyoruz. Genç takımlarda geçtiğimiz yıl 1998 ile 1999’luları oynatabiliyorduk. Bu sezon 2000 ile 2001 doğumlu oyuncuları genç takımlarda oynatabileceğiz.
Eskiden amatör kümelerde iki adet yabancı oyuncu oynatabiliyorduk ama bu sayı bire düşürüldü. Bizim eskiden BAL’da İçelspor, Mut İdman Yurdu, Silifke Belediyespor olmak üzere 3 takımımız vardı. Bu takımlar yabancı oyuncularıyla ne yapacak bilmiyorum ama son aldığım haberlere göre Mut İdman Yurdu iki yabancı oyuncu ile anlaşmıştı. Şimdi ne yapılacak bilemiyoruz. Burada keşke Federasyon erkenden bu kararları alsaydı da kulüpler kendilerini daha önceden hazırlasalardı. İdmanyurdu 1925’in de iki yabancı oyuncu ile anlaştığını duymuştuk. Bu yabancı kararı çok sağlıklı bir karar olmadı.
“PLAY-OFF İÇİN YENİ STATÜ ÇALIŞMASI YAPIYORUZ”
SORU: Amatör Ligde İçelspor öyle bir takım kurdu ki rakiplerinden kat ve kat daha iyiydi ve sezonu nağmalup olarak tamamladı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Play off ligde yeniden gündeme gelir mi?
M. ERTAŞ: Geçen sezonun başında kulüpler Play Off müsabakalarının olmamasını kendileri istedi. Sezon içinde aldıkları bu karardan dolayı hepsi de pişman oldu. Çünkü hepsi birden bire hedefsiz kaldı ve lig İçelspor ile Meskispor arasında geçti. Biz bunun rahatsızlığını futbol il temsilciliğimizle çok yaşadık. Bu sezonki düşüncemiz kulüplere çok fazla düşünme şansı bırakmadan elbette onların fikrini alacağız ama 1’inci direkt olarak çıksın diyeceğiz. Geriye kalan 4 – 5 takımın kaldığı puanları yarıya böleceğiz, ya da 2’inci bitireni 3 – 4 puanla başlatacağız. Biz şimdi bu statü çalışmasını yapıyoruz tamamlandıktan sonra Futbol federasyonuna göndereceğiz. Federasyon inceledikten sonra ya onaylıyor ya da eksik tarafların düzeltilmesi için bize geri gönderiyor. Geçen sezon bizim ligimiz sadece İçelspor ile Meskispor arasında geçen çok zevksiz bir lig oldu. Bu yüzden birçok futbol takımı iyi takımlar kurmalarına rağmen güç orantısızlığı nedeniyle hedefsiz kaldılar. Biz önümüzdeki sezon için alt taraflar içinde üst taraflar içinde lig nasıl sağlıklı geçer diye bunun araştırmasını yapacağız. Elimizden ne geliyorsa onu yapmaya çalışacağız.
“MERSİN İDMAN YURDU İÇİN ÇOK ÜZÜLÜYORUZ”
SORU: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mıdır?
M. ERTAŞ: Mut İdman Yurdu uzun bir aradan sonra Mersin’e bir Türkiye kupası heyecanı yaşatacak. Umarız takımımız kupada birkaç turu geçer. Amatör Ligler içinde başarılı, dostça, bütün kulüplerimizin camiamızın birlik olacağı bir lig diliyorum. Ay sonunda fikstür ve programı belirleyeceğiz. Mersin İdman Yurdu için çok üzülüyoruz. Ama henüz kesin yazısı gelmediği için bir çalışma yapamadık. Ankara ile bu konudaki görüşmelerimiz devam ediyor. Eğer Mersin İdman Yurdu’da eklenirse biz ligi 15’li bir şekilde oynatacağız.