SONER AYDIN
Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu tarafından, 'Bin Yıllık Varoluş' ana başlığı ile Roman vatandaşların yaşamını konu edinen sempozyum düzenlendi. Roman vatandaşların örgütlü çatısı olan Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu (AKROMFED), dünyanın dört bir tarafında yaşayan ve ünlenmiş roman vatandaşları Mersine getirdi. Roman vatandaşların yaşamlarını konu edecek, ‘Bin Yıllık Varoluş’ başlığı ile hazırlanan sempozyuma, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, AKP’nin Roman Milletvekili Cemal Bekle, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan katıldı. Sempozyumda aralarından Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Ian F. Hancock, Doç Dr. Neriman Açıkalın ve çok sayıda yabancı tarihçi konuşma gerçekleştirdi.
“ROMAN MERKEZLERİ TABELADAN İBARET”
Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Romanlarım Hindistan’dan çıkışlarının bininci yılı dolayısıyla böyle bir sempozyum düzenledikleri bilgisini verdi. Romanlara zaman içerisinde çok ciddi haksızlıklar yapıldığını dile getiren Daylam, “Türkiye’de Roman Dokümantasyon ve Arşiv Merkez’i kuruldu. Bunlar daha önce Avrupa’nın farklı ülkelerinde hükümet nezdinde kuruldu. Türkiye’de de 2009 yılında Adnan Menderes Üniversitesi’nde ardından Edirne’de Trakya Üniversitesi’nde Roman Dili ve Araştırmaları Merkezleri kuruldu. Gönül isterdi ki bu merkezler bilgi üretsin, hükümetin atacağı adımlara yön versin ama maalesef tüm bu merkezler sadece tabeladan ibaret. O yüzden bizim 2004 yılında bu yana böyle bir merkezin açılması için mücadele ettik. Çok değerli bir merkez oluşturduk. Roman tarihini bilmeden bu sorunları çözmek çok zor. Toplumları anlamak, bilmek lazım. O yüzden yapılan çalışmalar havada kalıyor. İnanıyorum ki Roman toplumunun bir şekilde sorunları çözülecek. Romanların istediği tek şey insanca yaşayabilmek” dedi.
“ROMANLARIN KENTE KATKILARI ANLAMLIDIR”
Romanların gittikleri yerlere verdiği katkının önemine vurgu yapan Mezitli Belediyesi Başkanı Neşet Tarhan ise, “Tarihçiler Romanların Hindistan kökenli bir topluluk olduğunu söylüyor. Bu topluluk yüzyıllar boyunca birçok defa göç yaşamış. Geçmişte göçebe yaşayan Romanlar, çiçekçilik, sepetçilik, müzisyenlik yaptıkları biliniyor. Romanlar özgür ruhlu ve geleneklerine bağlı toplumlardır. Mersin’de birlikte ve aynı çevrede yaşamaktan memnun olduklarını ve yaşam çevrelerini de değiştirmek istemediklerini görüyoruz. Ağırlıklı olarak Alsancak, Turgut Reis ve Siteler’de yaşamaktadırlar. Mersin’e Hindistan, Bulgaristan ve Selanik’ten geldikleri biliniyor. Birlikte hareket ederek var olmaları ve kentimize katkıda bulunmaları anlamlıdır” diye konuştu.
“ORTAK AKIL YÜRÜTMELİYİZ”
AKP’nin Roman Milletvekili Cemal Bekle ise gençlere çağrıda buldu. Gençlere STK temsilcilerine karşı saygılı tutum takınılması çağrısında bulunan Bekle, “Buradan gençlere çağrıda bulunmak istiyorum. Öncelikle bu yolda ilerleyen STK temsilcileri büyüklerinize saygıda kusur etmeyin. Bugün onların temizlediği yolda ilerliyoruz. Her alanda kendimizi özgürce ifade ediyoruz. Bunun birçok sebebi var ama en önemlisi STK temsilcileridir. Biz çok zor bir sorumluluğu üzerimize alıyoruz. Yıllarca yoklukla, yoksullukla, ön yargılarla mücadele etmiş bir toplumu, toplumun tamamına entegre etmeye çalışıyoruz. Bizim farklılığımız zenginliğimizdir, birlikteliğimiz de geleceğimizdir. Ama maalesef eksikliklerimiz var. Bu eksikliklerimizi tek tek tespit edip bunların üzerinde yoğunlaştık. Bu yaptığımız çalışmalar neticesinde en azından Türkiye’de iki tane Roman milletvekili var diyoruz. Bu gelinen nokta başarıdır ama üzerinde çalışıp katkı koyacağımız çok alan var. Hep birlikte istişare yaparak hareket etmeliyiz. STK temsilcilerinden istediğim şey var, ortak akıl üretelim” şeklinde konuştu.