TAKİPÇİSİYİZ!


 

Mersin’de çocuğa yönelik artan istismar ve şiddette karşı Mersin Çocuk Ağı Girişimi kuruldu. Her türlü istismar ve şiddetin takipçisi olacaklarını belirten Girişim Sözcüsü Gültekin, istismar konusunda uzmanlaştırılmış ihtisas mahkemelerinin kurulması gerektiğini söyledi.

SONER AYDIN

Mersin’de artan çocuk istismarına karşı yeni bir platform kuruldu. Bir grup aktivist tarafından kurulan Mersin Çocuk Ağı Girişimi, Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptıkları basın açıklaması ile kuruluşunu ilan etti. Girişim adına açıklama yapan Volkan Gültekin, Türkiye’de yılda ortalama 8 bin çocuk cinsel istismara uğradığını söyledi.

Türkiye’nin 1990’da imzaladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin çocukların yaşamlarında yeterince yer almadığı belirten Gültekin, “Çocuk hakları denildiğinde en çok akla gelen yaşam hakkı, birey olma hakkı, eğitim ve sağlık hakkıdır. Buna rağmen Türkiye’de çocukları göz önünde bulundurduğumuzda fiziksel şiddete uğrayan, istismar edilen, ayrımcılığa uğrayan çocukların sayısı sürekli artmaktadır. Çocuk istismarı konusunda erişilebilen istatistiki veriler kısıtlıdır ve tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Kayıtlara giren verilere göre son 16 yılda 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yaptı. Cinsel suçların yüzde 46’sı çocuklara yönelik işlendi ve çocuğun cinsel istismarında Türkiye dünyada 3. Sırada yer aldı. Yılda ortalama 8 bin çocuk cinsel istismara uğruyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre 2015’te ortalama 17 bin istismar davası açılmış ve bu davaların yüzde 45’i mahkumiyetle sonuçlanmamış. MEB verilerine göre ülkede çocuk yaşta evlilik ve nişanlılık gibi sebeplerle zorunlu eğitime devam edemeyenlerin yüzde 97.4’ü kız öğrencilerdir. Kayıtlı 2017 verilerine göre savaş, zorunlu göç gibi sebeplerle Türkiye’ye yerleşen yaklaşık 850 bin çocuk vardır, 380 bini okula gidememektedir. Bu çocukların yaşam koşulları onları her türlü istismara açık hale getirmektedir” dedi.

 

“İSTİSMARCILAR ELLERİNİ KOLLARINI SALLAYARAK TAHLİYE YA DA BERAT ETTİRİLMEKTEDİR” 

Yaşanan krizlerden, savaşlardan, yoksulluktan en çok çocukların etkilendiğini ifade eden Gültekin, “Çocuklar en güvendikleri yerlerde en güvendikleri kişilerden gelebilecek kötü muamelelerin riski altındadır. Evde aile üyeleri tarafından, okulda öğretmenleri, sokakta tanımadıkları tarafından, cezaevlerinde, mülteci kamplarında, iş yerlerinde kendilerinden güçlü gördükleri kişiler tarafından istismara uğramaktadır. Türkiye’de görülen çocuk istismarı davalarında istismarcılar ellerini kollarını sallayarak tahliye ya da berat ettirilmektedir.  Mevcut sistemde yargılama süreçleri çok uzun ve olay çocuklara tekrar tekrar anlattırılıyor. Yargılama süreci uzadıkça çocuğa sunulacak destek mekanizmalarının çocuğu iyileştirmesi güçleşiyor. Çocukları korumak herkesin sorumluluğundadır. diye konuştu.

 

“ÇOCUK İSTİSMARI KONUSUNDA UZMAN MAHKEMELER KURULMALI”

Mersin Çocuk Ağı Girişimi olarak öncelikle istismar konusunda uzmanlaştırılmış ihtisas mahkemelerinin kurulmasını isteyen Gültekin, şunları söyledi: “İhtisas mahkemeleri sayesinde davalar kısa sürede sonuçlanır, çocuklar daha az örselenir. Çocukların mağdur olduğu istismar davalarında görev alan avukat, savcı, hâkimlerin çocuk psikolojisi alanında eğitim alması şarttır. Çocukların toplumdan dışlanmak yerine topluma kazandırılmasına yönelik sosyal ve psikolojik destek ağının kurulması ve devamlılığının takibini sağlayacak alt birimlerinin oluşturulmasını, ihmal veya istismar durumlarında caydırıcı cezaların uygulanması, istismar davalarında iyi hal indirimlerinin kesinlikle olmamasını, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin ivedi olarak yapılmasını, istismarcıları cesaretlendiren, cezasız bırakan cezaların değiştirilmesini istiyoruz!”

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA