Haber Merkezi
CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek çiftçinin sulama sorununa dikkat çekti. Sulama Birliklerinin mevcut yapısının tarımsal sulamanın özelleştirilmesinin önünü açtığını belirten Gökçel, kullanılabilir suların %70’inin tarımsal sulamada kullanıldığı dikkate alındığında sulama suyu sorununun ülkemizin en önemli sorunlarından biri haline geldiğini belirtti.
SU FİYATLARI UÇUK
Eski haliyle Sulama Birliklerinin yönetimlerinin çiftçilerden oluştuğunu hatırlatan CHP’li vekil, bu durumda üreticinin menfaatine karar alındığını ve sulama fiyatlarının üretici lehine belirlendiğini söyledi. Ancak yasanın değişmesiyle Sulama Birliklerinin çiftçilerden uçuk su ücretleri alabildiğine dikkat çeken Gökçel, Erdemli’de narenciye bahçesinin dekarını 1.100 Liraya, muzu 1.200 liraya, Aydıncık’ta serasını 1.500 liraya sulatan sistemi eleştirdi.
SU DA MI İTHAL!
Bugüne kadar gübre, ilaç, mazot gibi dövize bağımlı girdilerin aşırı pahalanması anlaşılabilse dahi, sulama ücretlerindeki artışı anormal bulduğunu kaydeden CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Birliklere üyeliğin zorunlu hale getirilmesine karşın çiftçilerin sulama konusunda söz hakkı olmamasının üreticinin abone olarak görülmesi anlamına geldiğini söyledi.
ÖZELEŞTİRMENİN AYAK SESLERİ
Çiftçilerin abone olarak görülmesinin, tarımsal sulamanın özelleştirileceğinin habercisi olduğunu belirten CHP’li vekil, Mersin’de kuyu sulaması yapan çiftçilerin %99’undan fahiş ücret alındığını savundu. Çiftçinin, yasa değişikliği öncesinde 45 lira bakım onarım ücreti öderken bir anda dekar başına 240 lira ödemek zorunda bırakılmasını eleştiren Gökçel, kuyu sulaması yapan çiftçinin akaryakıt elektrik ve amortisman giderlerini kendisinin karşıladığına dikkat çekti.
TARIMSAL SULAMA MİLLİ BİR MESELEDİR
Suyu çok pahalıya kullanan çiftçinin aşırı borçlandığını ve ödemede zorluk yaşadığını belirten Gökçel, Sulama Birliklerinin çiftçiyi üretimde tutacak önlemler almaktansa derhal icra takibi başlatarak çiftçinin kapısına avukat gönderilmesini eleştirdi. Tarım ürünlerinin pahalı tüketilmesinin nedeninin çiftçiye narenciye bahçesinin dekarını 1.100 liraya, muzu 1.200 liraya, serasını 1.500 liraya sulatan sistem olduğunu söyleyen Gökçel, sulama fiyatlarının çiftçiye güvence oluşturacak şekilde azaltılarak konunun milli bir mesele olarak ele alınması gerektiğini söyledi.