MERSİN’DE ‘YEŞİL ALTIN’ ÜRETİMİ DEVAM EDİYOR


 

Türkiye defne üretiminin yüzde 90’nını karşılayarak, dünyada defne üretiminde ilk sırada yer alırken yıllık 25 bin tonluk kuru defne yaprağı üretimi her yıl artıyor. Önemli bir tıbbı aromatik ihraç ürünü olan defne, yıllık ortalama 40 milyon dolar civarında ülkemize ekonomik katkı sağlıyor.

Haber Merkezi

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nde de defne üretimi devam ediyor. Kurum defne yaprağı üretiminde ülke genelinde 5’inci sırada yer alırken 2019 yılı yaş defne yaprağı üretim hedefi 3 bin 700 ton olarak planlanıyor.

Tarsus, Silifke, Erdemli ve Mersin Orman İşletme Müdürlüklerinde defne üretimi yapılırken en yüksek defne potansiyeli Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü olarak öne çıkıyor.

Tarsus Orman İşletme Müdürlüğünde defne faydalanma planı yapılan alan 3 bin 740 hektar olurken, yıllık ortalama bin 250 hektar alanda üretim yapılıyor. Yıllık üretim ortalama bin 200 ton olurken 2019 yılı üretimi ise bin 43 ton olarak planlanıyor.

Tarsus’ta defne üretimine bağlı olarak defne yaprağı işleyen sanayi de gelişme yaşanıyor. Yıllık bin 500 ton defne yaprağı işleme kapasiteli Türkiye’nin 3’üncü büyük defne yaprağı işleme tesisi Tarsus Beylice Mahallesi’nde bulunuyor. İlçede ayrıca 200-500 ton işleme kapasiteli küçük işletmeler de faaliyet gösteriyor. Bu tesislerde kurutma, ayıklama ve paketleme de yapılıyor.

Defne faydalanma planına göre tarife bedeli ile orman köylüsünün istifadesine sunulan defne adeta 'yeşil altın' gibi görülüyor. Bu işin çok karlı olduğunu belirten orman köylüleri, defne sahalarına kendi bahçeleri gibi sahip çıkıyorlar. Ayrıca defne tesisleri de birçok kişiye istihdam imkânı sağlıyor.

Defnenin hem yaprak hem de meyvelerinden yararlanılırken, defne yaprağı aynı zamanda hoş koku ve aroması ile birçok mutfağın da vazgeçilmez baharatı olarak öne çıkıyor. Yemeklere tat ve aroma kazandıran defne, özellikle et ve balık yemeklerinde birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Böcek kovucu özelliği nedeniyle kuru meyvelerin ambalajlanmasında da kullanılan defnenin, yağından sabun yapılmasına da imkan veriyor. Defne yaprak ve meyvesinin parfümeri, gıda, ilaç ve kimya sanayinde çok geniş kullanım alanları bulunuyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA