AYŞENUR ÖNAL
Korona tedbirleri kapsamında okulların tatil edilmesinin ardından dünyada ve Türkiye’de salgının hızla yayılmaya devam etmesinin önüne geçmek adına kurulan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ilk gününden birçok veli ve öğretmenden tepki aldı. Eğitim sisteminin okullarda da böyle mi olduğu sorusu akılları karıştırırdı.
“UZMANLIK VE CİDDİ BİR ÖN HAZIRLIK İLE KAPSAYICILIK İSTER”
EBA hakkında açıklama yapan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “EBA Vestel ile yapılan protokol sonrasında sınıfların bilgisayar sistemleri ile donatılması ve öğrencilere tablet dağıtılması sonrasında oluşturulan bir bilişim ağıdır. Büyük maliyeti olan böyle projeler altyapı ve fiziki donanım gerektirir. Eğitimde bölgeler arasında fırsat eşitliğinin olmaması ve oluşumu sonrasında kullanıma yönelik eğitimlerin derinlikli verilmemesi problemlere yol açıyor. Bu nedenle de sınırlı ve yeteri kadar yaygınlaştırılamayan bir proje olup eğitimdeki yeri ve kullanımı hala sıkıntılıdır. İçerik hazırlama ve sunma teknik ve pedagojik açıdan uzmanlık ve ciddi bir ön hazırlık ile kapsayıcılık ister. Bu nedenle içeriğin sorunlu olduğunu belirtebilirim” dedi.
“İÇERİĞİN BİLİMSEL VE PEDAGOJİK AÇIDAN ÖNEMLİ PROBLEMLERİ OLDUĞU HERKES TARAFINDAN GÖRÜLDÜ”
Koronadan dolayı zor günlerden geçildiğini ve tatilin çok ani olduğunu belirten Sünbül, “İlk eğitim birkaç haftada hazırlandı. Tatil ve uzaktan eğitim de bir zorunluluktan çıktı. EBA altyapısı ve içeriğindeki sıkıntılar bu hazırlığa da yansıdı. Hazırlanan ders programlarının dini içeriği ağırlıklı ve diğer meslek derslerini yeterince kapsamadığı görüldü. Ayrıca ders içeriklerinin zorluk derecesi ve müfredata uygunluğunda ciddi problemler var. İçeriğin bilimsel ve pedagojik açıdan önemli problemleri olduğu herkes tarafından görüldü. Kullanılan görseller, videolar ve sunum şekli bilimsel ve pedagojik olmayıp sunumda da ciddi sıkıntılar var. Aralarda öğrencilere ilahiler dinletilmesi de ne yapılmak ve nasıl bir nesil yetiştirilmek istendiğinin son göstergesi oldu adeta. Adnan Menderesin idam görüntülerinden tutalım da savaşlarda kelle kesme görsellerine kadar büyük sıkıntılar var” diye konuştu.
“BİLİMSEL GERÇEKLERLE BAĞDAŞMAYAN, PEDAGOJİK AÇIDAN UYGUN OLMAYAN İÇERİKLER AYIKLANMALIDIR”
EBA TV ile ilgili planlama ve ders içeriklerinin belirlenmesinde yeni bir değerlendirmeye ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Sümbül, “İçerik ve görseller yayınlanmadan önce bilim insanlarından oluşan bir kurul tarafından mutlaka değerlendirilmelidir. Bilimsel gerçeklerle bağdaşmayan, pedagojik açıdan uygun olmayan içerikler ayıklanmalıdır. Tablet dağıtımı ve internet erişimi öğrencilere bu sürede sınırsız ve ücretsiz olmalıdır. MEB konu ile ilgili tüm kesimleri hızla bu çalışmaya dahil etmelidir” dedi.
“BİREYSEL FARKLILIKLAR GÖZETİLMELİ”
Zorunlu tatil durumunun öğrencilerin eğitim hayatını olumsuz etkilememesi açısından yapılan hazırlığı önemsediğini belirten Sümbül, “Böyle bir hazırlık öğretmenler açısından da katkı sunucu oldu. Bu yayının bölgesel ve bireysel farklılıkları gözetmesi mümkün olmadığı için de tekrar okullara dönüldüğünde öğretmenlerin bu eksikleri gidermesi gerekiyor” dedi. Öğrencilerin bu sisteme uyum sağlamasının zaman alacağının altını çizen Sümbül, “Çünkü sadece öğrencilerin değil veliler ve bütün aile bireylerinin de yayın sırası ve sonrası için yapması gerekenler ve sorumlulukları var. Ayrıca öğrencilerin ve velilerin de öğretmenleri ile diyalog halinde olmalarını ve tavsiyelerini dinlemelerini öneririm” diye konuştu.
“AİLELERİN ÇOK SORUSU VAR”
Sümbül konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Öğrencilerimizin ailelerinin sisteme nasıl ulaşabileceklerinden tutalım da takibinde ve sonrası yapılması gerekenlere, yayın öncesi hazırlıktan sonrası kadar birçok soruları oldu. Ayrıca içerik ve görsellerdeki görüntülerden tutun da aralarda ilahi dinletilmesine kadar kaygılarını ve şikâyetlerini ilettiler. Bilimsel ve pedagojik olmayan içerikler nedeniyle çok kaygılılar. Velilerimiz eğitimde daha önce yaşanan sorunlara eklenecek yeni sorunların çocuklarının geleceğini olumsuz etkileyeceğini bildiriyorlar. Eğitimde, bilimde ve sağlıkta yaşanan ihraçların nitelikli çalışan ve bilimsel, insani yaklaşıma darbe vurduğunu; ihraç edilen ve parasız, bilimsel kamusal bir sağlık ve eğitim için mücadele eden emekçilerin görevlerine dönüşünün bu süreçte ne kadar önemli olduğunu belirtiyorlar.”
“HER KATKIYI VERMEYE HAZIRIZ”
Virüs salgınının ne kadar daha süreceği konusunda öngörüde bulunmanın zor olduğunu da ekleyen Sümbül, “Bugünden ilerisine dair öngörüde bulunabilmenin zorluğu eğitim-öğretim alanında da farklı alternatifleri hesaba katmayı zorunlu kılıyor. Bu nedenle de okulların açılmasının bu dönem zor olduğunu ve MEB’ nın hazırlıklarını buna göre yapması gerektiğini belirtmek gerekiyor. Bu da daha ciddi bir planlama ve hazırlık gerektiriyor. Sınavlara hazırlanan gençlerin kaygılarının bir an önce giderilmesi gerekiyor. Bu ve benzeri konularda sendika olarak her katkıyı vermeye hazır olduğumuzu vurgulamak isterim”