Narenciyecinin gözü teşvik priminde!


 

Narenciyede ihracat sezonu başladı. Ancak üreticiler teşvik priminin hala belirlenmemesi ve Rus pazarının kapalı olmasından dolayı endişeli.

SONER AYDIN

Dünyanın üçüncü büyük narenciye ihracatçısı Türkiye'de narenciye ihracat sezonu başladı. Türkiye’de narenciye üretiminin en yoğun olduğu illerin başında gelen Mersin’de çiftçi yeni sezon öncesi düşünceli. Geçtiğimiz yıl yaşanan uçak düşürme krizinin ardından Rusya narenciye ihracatına ambargo uygulamış, yaklaşık 350 ton narenciye üreticinin elinde kalmıştı. İhracat sezonun başlaması ile birlikte üreticinin endişelerini dile getiren Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel de, özellikle Rusya pazarının mutlaka açılması gerektiğinin altını çizdi.

“EN BÜYÜK İHRACATIMIZ RUSYA’YA”
Üreticinin yaş sebze, meyve, narenciye ihracatının büyük bir kısmını Rusya ile yaptığını hatırlatan ve Rusya’nın üretici açısından büyük bir pazar olduğunu kaydeden Gökçel, “Herkesin bildiği gibi biz en büyük yaş sebze, meyve, narenciye ihracatımızın büyük bir kısmını Rusya ile yapıyoruz. Dolayısıyla bu kadar büyük bir pazarın kapalı olması mutlaka bize sıkıntı yaratacaktır. Ama limon ihracatında bir sıkıntı yok. Rusya limona ithalat yasağı uygulamıyor. Ancak portakal, limon gibi narenciye ürünlerine ve diğer meyve sebze ithalat yasağının da bir önce kalkmasını umutla bekliyoruz” dedi.

“RUSYA PAZARI ELİMİZDE OLMALI”
Yıllardır savaşların yaşandığı Suriye, Irak, İran gibi Ortadoğu ülkelerinde ihracat sıkıntısı yaşadıklarını, bu ülkelere ürünlerini satamadıklarını kaydeden Başkan Gökçel, “Rusya pazarının mutlaka bir şekilde açılıp, bu pazara giriş yapmamız lazım. O pazarı elimizde tutmamız lazım. Bunun yolu diplomasidir. Diplomatik yolla bu sorun ortadan kaldırılmalı. Bu çiftçiler adına çok olumlu bir gelişme olur. Rusya pazarı açılmazsa çiftçinin geçen yıldan yaşadıkları sorunlara yeni sorunlar eklenir” diye konuştu.

“SEZON BAŞLADI, TEŞVİKLER AÇIKLANMADI”
Çiftçilerin geçen yıl yaşanan sıkıntılardan, üretim sırasında yaptığı masraflardan dolayı borçlarının olduğunu aktaran Cengiz Gökçel, “Yani narenciye üreticisi geçen seneden mağdur. Sezonun başlamasına rağmen ihracatta uygulanacak teşvik priminin miktarı ve nasıl ödeneceği belli değil. Bir an önce bu ihracat priminin belirlenmesi, bunun da en az tonda 100 dolardan aşağı olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Çiftçilerimiz hem geçen yıldan kalan zararlarını telafi etsin hem de bu yıl yüksek rekolte beklediğimiz ürünü daha fazla ihracat etsin” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA