MEHMET NABİ BATUK
Sağlık Bakanlığı, hastane yönetimlerine gönderdiği genelge ile Merkezi Hasta Randevu Sistemi (MHRS)’ne göre 10 dakika olan randevu aralığının 5 dakikaya indirilmesini istedi. 31 Ekim 2016 tarihinde yayınlanan genelgeyle randevu sistemi ile gelen hastaların muayene süresi de 5 dakikaya inmiş oldu.
Yeni uygulamayı gazetemize değerlendiren Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan ise uygulamanın sağlık sistemine zarar vereceği ve tıkayacağı görüşünde. 5 dakikanın bir doktorun hastasını anlaması için yeterli süre olmadığını ve en az 20 dakikaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Dr. Uğurhan, üç basamaklı sağlık sisteminin doğru planlanmadığı için felç olduğunu, yaşanan yoğunluğu azaltmak için böyle bir süre düşüşünün planlandığını söyledi.
“BÖYLE BAKILIR BUNUN ADI DA MUAYENE OLMAZ”
Aile Sağlığı Merkezlerindeki hekimlerin üzerindeki angarya işlerin alınması halinde sistemin yükünün hafifleyeceğini ifade eden Dr. Uğurhan, “Hekimin sadece hekimliğini yapmayı sağlayabilecek ortamı yaratabilirlerse bütün hekimler 20 dakika boyunca hastalarını tedavi etmekten büyük bir mutluluk duyarlar. Üç basamak sağlık hizmetleri arasında doğru bir planlama ile eleme işlemleri yapılırsa doktorların üzerindeki yükler azalır ve hastanın her aşamada 20 dakika muayene olma süresi olur ve hata yapılma olasılığı düşer. Doktor arkadaşlarımız diyorlar ki her gün yüz hastaya baktık. Mümkün müdür sizce? Yüz hasta ancak böyle bakılır bunun adı da muayene olmaz. 10 dakikadan 5 dakikaya düşürmek hasta yığılmasının göstergesidir. Yüzlerce insanın başvurduğu bir yerde bu sistemin hızlanması gerekiyor. Bu sistemin hızlanması demek bir yerde ayrıca para demektir. Hastaneye döner sermayelerden para girmesi demektir. Komik bir ticarethane mantığıyla sağlık sistemi veriliyor. Biz bu noktada Sağlık ticarileştirilemez diyoruz. Sağlık paraların döndüğü bir sistem olmamalıdır. Devlet vatandaştan aldığı vergilerle bu sistemi yürütmelidir” dedi.
“HEKİMLER ÇOK HATA YAPAR, SAĞLIKTA ŞİDDET VAKALARI ARTAR”
“Biz meslek örgütü olarak sağlık sisteminde hem hekim arkadaşlarımızı hem de hastalarımızı koruyoruz” diyen Dr. Uğurhan, getirilen 5 dakikalık sürenin hekimlerin hata yapma olasılığını da artırabileceği uyarısında bulundu. Dr. Uğurhan, “Siz hekimin hata yapma riskini daha da artırıyorsunuz. Bu ne oluyor hekime yönelik şiddet olarak yansıyor. Bizim her saat başı bir sağlık çalışanına şiddet uygulandığı bir ülkede yaşıyoruz. Çünkü insanlar aldıkları hizmetten memnun değiller. Hep diyorlar sağlıkta memnuniyet araştırmaları yapıyorlar. Nedense memnuniyet hep yüksek çıkıyor. Bir bakıyorsunuz her saat başında bir sağlık çalışanına şiddet uygulanmış. Geçen yıl bir kadın arkadaşımızın öldürülmesi var. Onlardan önce yaşananlar var. Dünyada hekimlerin bu kadar çok öldürüldüğü başka bir ülke var mıdır? Bu çok yüksek bir orandır” dedi.
“AİLE HEKİMİNİN ORTALAMA 2000 HASTASININ OLMASI GEREKİR”
İlk basamak Aile Sağlığı Merkezlerindeki uygulamaların yeniden düzenlenip iyi planlandığı takdirde hastanelerdeki yoğunluğun azaltılabileceğini savunan Dr. Uğurhan, “Türkiye’de bir aile hekimi başına 3400 – 4000 hasta düşüyor. Bu sayı başka ülkelerde daha az ve bir aile hekiminin ortalama 2000 hastasının olması lazım. Doğru aile ziyaretlerinin yapılması lazım. Ancak aile hekimlerinin başına o kadar çok yük veriyorlar ki; defin ruhsatlarından tutunda gereksiz yapılan nöbetlere kadar onlarca ekstra şeyler geliyor. Onun dışında hekim bir ekran üzerinde iş yapmak zorunda bırakılıyor. Sistem çok kötü durumdadır. Ama biz yine ettiğimiz yeminden ötürü hastalarımıza en iyi şekilde bakmaya çalışacağız. Beş dakika vermişse ben hastamı beş dakika dolmuş deyip sanki bir bandın üzerinde muayeneyi yarım mı keseceğiz. Bu doğru olmaz. Biz bu durumun geri çekilmesi için örgütlü olduğumuz oda nezdinde gerekli girişimleri yapacağız. Beş dakikaya düşürmekle politikalarının nasıl çöktüğü de böyle belli oluyor.