Mitat ÇELİK | AHMET ADA VE DOSTLARA DAİR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 11.03.2018  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


AHMET ADA VE DOSTLARA DAİR

Mendilimde Kan Sesleri şiirinde Edip Cansever, “İnsan yaşadığı yere benzer” der.

Sizlere, evvela Mersin kadar güzel bir Ağabey’den, şair, yazar ve kuramcı Ahmet Ada’dan bahsedeyim. Biliyorum, çok gecikmiş bir yazı, ancak ebediyete gidişinin ikinci yılında bir yazıda da olsa ismini geçirme cesareti bulabildim. Bu gecikmenin nedenini ancak sevgiyle açıklanabilir. Zira gidenin ardından yazmak, en zor olandır. Poşette taşıdığı kitaplarıyla dolaştığı şehrin sokaklarında halen onun ayak izlerini görürüm.

Bahri Ok Pasajı’ndaki nevi şahsına münhasır kitabevimiz, onun ve en az onun kadar değerli diğer arkadaşlarımız sayesinde edebiyat ocağı gibiydi. Tevazuyu bir kenara bırakmak lazım, vaktinin Kitap Kulübü’nü bilenler buna tanıktır, gibisi fazla, gerçek bir edebiyat ocağıydı.

Ahmet Ada’yı 2016 yılında kaybettik. Dostluğumuz,  2002 yılından kendisini kaybettiğimiz 2016 yılına kadar sürdü.  O dönem, Şiirin isimli bir de şiir dergisi çıkarıyorduk. 24 saati edebiyatla geçen varlığı bizlere her zaman cesaret vermişti. Elbette, dergicilikte olduğu gibi kitapçılıkta da ekonomik yetersizlikler sebebiyle yenilmiş, dergiyi kapatmak, kitabevini de devretmek zorunda kalmıştım. Ama onlarla birlikte geçirdiğim kitapçılık yıllarım mücevher değerindedir.

O dönem müdahimlerimiz arasında sadece Ahmet Ağabey yoktu; insan hazinemizin diğer isimleri, Hasan Kudat, Hüseyin Sungur, Sadık Yaşar, Osman Yılmaz, Celal Soycan, Yılmaz Cemgil, Selda Güneş, yıllardır göremediğim Beşir Sevim, Sinan Ulakçı ve ne yazık ki genç yaşta kaybettiğimiz Gürsel Keskin gibi pek değerli şair yazar arkadaşlarımız vardı. Elbette çok kıymetli felsefe öğretmenlerimiz Volkan Dağlı ve İbrahim Doğan’ı unutmamak gerekir. Volkan ile uzun yıllar, üst kattaki çay ocağımızda katılımcı sayısı az da olsa oldukça verimli geçen estetik söyleşileri gerçekleştik.

Kitabevimiz, dönemin edebiyat öğrencilerinin ikinci eviydi. O dönem öğrenci olan ve adıyla onur duyduğum Beşir Sevim’i de bu sayede tanıma fırsatı bulmuştum. İsmini hatırlayamadığım arkadaşlarımdan özür dilerim.

Cansever, “İnsan yaşadığı yere benzer” derken,  Ahmet Ada ise buna benzer bir dizeyle  “Denize çıkan sokak soğuktur üşürsün” der.

Mersin güzel bir şairini iki yıl önce toprağa verdi. Onu bir şiiriyle yad edelim istedim.

 

Resim

Denize çıkan sokak soğuktur üşürsün

Ey ince gömlekli Akdenizli çocuk

Yaz geride kaldı yetişirsin sonbahara

Bütün ömrün yok olan mavi bir bakış

Gibi geçiyor bir solukta bilmiyor musun

Yağmura yakalanmış bir kuş gibi üşürsün




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA