HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Nisan Ayı Olağan Toplantısı’nın 1. Birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı faaliyet raporu görüşmelerin ile başlayan toplantıda ilginç anlar yaşandı.
Akdeniz ve Toroslar Belediye Meclislerinde görevli CHP ve HDP’li meclis üyeleri, doğrudan temin, borçlanma, az yatırım, çok; temsil, tanıtım ve reklam harcaması ile ilgili konu Büyükşehir olunca kör oldu. Cumhur İttifakı’na mensup bazı meclis üyeleri de yine yuvarlak ve üstün körü eleştiriler ile adeta idarenin ekmeğine yağ sürdü.
EKMEK ÜRETİM ARTTIRILMALI
MHP Grup Başkanvekili Mahmut Tat, adeta suya sabuna dokunmayan konuşmasında ihaleler, giderler ve usulsüzlükler ile işten çıkarmalara değinmeden yaptığı değerlendirme tepki çekti.
Destek hizmetlerinin faaliyetleri kapsamında ekmek üretimi ile ilgili eleştirilerde bulanan Tat, kapasitenin arttırılmasını birçok defa dile getirdiklerini ancak siyasi malzeme aracı olarak kullanılmak için bunun yapılmadığını söyledi.
Öte yandan muhtarların, Büyükşehir’den yeterli destek alamadıklarını dile getirdiğini söyleyen Mahmut Tat,”Muhtarlık ofisindeki ikramlar için çay, kahve ve şeker için aylık destek verilmeli” çağrısı yaptı.
KENT KONSEYİ MUŞ GİBİ…
Mahmut Tat’ın sert eleştirilerine konu olan nokta ise Kent Konseyi oldu. Tat, “Kent Konseyi toplantıları sanki formalite yerine getirilsin diye yapılıyormuş gibi” diyerek, konseylerde alınan kararların, üretilen projelerin Büyükşehir ile buluşmadığını ifade etti.
“Bize aktarılan hiçbir şey yok” diyen Tat, “Kent Konseyi çalışmaları daha verimli hale getirilmeli” çağrısı yaptı.
Dış ilişkiler ve projeler alanında 2022’de Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 15 proje için 675 bin dolar hibe aldığını da anımsatan Tat, “Bu miktarların hibe rakamların Mersin’in kapasitesi, potansiyeli açısından çok da yeterli olmadığını görmekteyiz” dedi.
MEZARLIK SORUNU VAR
Mezarlık konusunda da eleştirilerde bulunan Mahmut Tat, şunları söyledi: “Merkez ve Tarsus’ta ki mezarlıklar konusunda Tarsus bir süreliğine geçici olarak çözülse de Tarsus ve 4 ilçeni kullanabileceği daha büyük alanlarda modern tesisler ile donatıymış mezarlık tesislerinin en az bin dekarda olması gerektiğini yıllardır söylüyoruz. Ama kısmi çözümlerle bugüne kadar geldik ve bundan sonra da böyle gidilecek gibi görünüyor. Tedbir almalıyız.”
İmar konusuna da değinen Tat, imar verilemediğini dile getirerek, “Ruhsat verebileceğimiz Mezitli ve Tarsus bulunmakta. Gerek Toroslar, Akdeniz ve Yenişehir’de imar planları ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Arzu ediyoruz ki en kısa zamanda imar planları ile ilgili çıkacak son kararlar ile yapılacak uygulamalarla muazzam bir konut, barınma sıkıntısı çeken, Kiraların astronomik rakamlara ulaştığı Mersin’de buna bir nebze yeni yapılarla çözüm bulmaya çalışacağız. Ayrıca kentsel dönüşümle ilgili sıkıntılı bölgeler, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri masaya yatırılarak ele alınmalıdır. Bunu ısrarla talep ettik ama şuana kadar bize ulaşan her hangi bir dönüş olmadı” diye konuştu.
NÜFUS ARTTI, TRAFİKTE PLANLAMA YAPILMALI
Ulaşım hizmetleri ile ilgili de raylı sisteme değinen ve sözleşme kapsamında işin devam ettiğini belirten Tat, “Deprem sonrası muazzam bir göç geldi, şehir nüfusumuz 300 bin civarında arttı. Buna tedbir olarak biz ısrarla ve hızlı bir şekilde trafik akışını hızlandırmamız lazım. Bazı kavşaklar kapatılmalı. Özellikle GMK üzerinde Mezitli girişindeki, Mezitli Deresi’ni geçerken eski Mezitli Belediyesi önündeki ışık, Kuyuluk kavşakları kapatılmalı. Bu bölgelerde muazzam bir yapılaşma ve dolayısıyla nüfus var. Sıkıntı ağır bir fatura ödetmez inşallah. Çünkü buradaki trafikte kavga gürültü eksik olmuyor.
ŞİRKETLER ZARAR EDİYOR
Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki şirketlere baktığımızda MESKİ, İmar, Kültür ve Deniz Kızı AŞ’ler zarar etmiş. Demek ki şirketlerimizin yönetiminde bir sıkıntımız var. Zarar etmemesi gerekiyor.
Yapılan faaliyetlerin Mersi BŞB gibi güçlü bir belediyenin Mersin halkına verilen hizmetler açısından yeterli olmadığını, daha fazlasının çok rahat yapılabileceğini ifade ediyorum” diye konuştu.
HDP’Lİ TANRIVERDİ: “MERSİN BÜYÜKŞEHİR BAŞARILI”
HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi ise, "Genel olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılına ait faaliyetleri olumlu. Büyükşehir başarılı çalışmalar yaptı. Elbette ki bazı eksik ve aksamalar olduğunu da görüyoruz ama geneline baktığımız zaman başarılı olduğu kanaatindeyim. Tüm belediye çalışanlarına ve başkana teşekkür ve takdirlerimi sunuyorum” dedi.
Eğitimden bisiklet yollarına, metroya, bütçenin gerçekleştirme oranından mali disiplinin sağlanmasına kadar Vahap Seçer ve yönetimine pek çok konuda övgüler yağdıran Tanrıverdi, eksiklikler ile ilgili ise şunları söyledi; “Akdeniz ve Toroslar’daki mezarlık sorunu çözülemedi. Halkın ve STK’nın belediye kararlarına aktif katılımı kanalını oluşturan Kent Konseyleridir. Yasal olarak düzenleme yapılmıştır. Ama Kent Konseyi ile meclis arasında ki ilişkilerin ve kararların meclis kararlarına aktarılmasına ilişkin mekanizmalar güçlü değil. Eksik kalanlardan bir tanesi de yeşil alanlardır. Bu konuda amaçlara ulaşılamadı. Bu önemli bir çalışma alanı olmalı. Kişi başına düşen yeşil alan daha ileri boyutlara götürülmeli.
Bazı birimlerdeki performansın çok yüksek, bazılarının ise bu düzeyde olmadığını görüyoruz. Bu iyi planlama yapılmadığının göstergesidir.”
ULAŞIM MASTER PLANI ACİLEN HAYATA GEÇİRİLMELİ
AKP’li Zafer Şahin Özturan ise öncelikle ulaşımla ilgili aksaklıklar, eksikliklere dikkat çekerek konuşmasına başladı; Kentin Ulaşım Master Planının hazırlık aşamasında olduğunu anımsatan Özturan, “Bir an önce bu planın bitirilip, hayata geçirilmesi gerekiyor. Mersin’in ulaşımla ilgili ciddi yatırımlar tedbirler alması gerekiyor.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM KRİTİK BİR KONU”
Ketsel dönüşümün önemini bu dönem daha iyi gördük. Zemin etütlerinden binaların durumuna ilişkin belediyelerin ciddi bir alt yapı oluşturması gerekiyor. Ama 4 yıldır kentsel dönüşüme dair belediyemizin en ufak bir adımı olmadı. Bu Mersin için çok kritik bir konu. Başkanımız maalesef 4 yıldır bu konuda hiçbir çalışma yapmadı.
Ayrıca mezarlık konusuyla ilgili her gittiğimiz yerde taleplerle karışılıyoruz. Hala bu sorunu çözemedik. 291 bin metrekare Davultepe’de ve Buluklu’da 55 bin metrekare arazide bir çalışmamız var. Bunların bir an önce bitmesi lazım” dedi.
TEMSİL VE TANITIM GİDERLERİ 65 MİLYON 749 BİN TL
Bütçeyi de eleştiren Özturan, gelirlerin yüzde 90’ından fazlasının merkezi idareden geldiğine dikkat çekerek, öz kaynakların yetersiz kaldığını ifade etti. “Belediyemizin öz kaynak gelirlerinin arttırmaya yönelik ciddi bir çalışma yapması gerektiğini gördük” diyen Zafer Şahin Özturan, “Başkanımız her konuşmasında tasarruf diyor, belediyenin bir kuruşunun bile zayi edilmediği bir bütçe yapıldığını söylüyor.
Bütçe kalemlerinde temsil ve tanıtım giderleri 65 milyon 749 bin TL’dir. Bu çok ciddi bir rakam. Başkanımız her yerde sosyal belediyeciliği ön planda tutuyorum diyor. Tanıtıma bu kadar para ödüyoruz, sosyal kartlar için ise 41 milyon TL ödüyoruz.
Bütçede7-8 daire başkanlığından daha fazla. Reklama değil de hizmete biraz daha odaklanalım, bütçe verelim. Bu tanıtım bütçesi kısılmalı.
104 PERSONEL ÖZEL KALEMDE NE İŞ YAPIYOR?
Çalışan, personel sayısında özellikle memur, sözleşmeli personeller, kadrolu, geçici işler ve şirket personelleri dağılımında bugün örneğin özel kalem müdürlüğünde 112 personel var. 6’sı memur, 2’si sözleşmesi ve 104 tanesi ise şirket personeli. Özel kalem müdürlüğünde 104 tane şirket çalışanı personel ne yapıyor?
KENTSEL TASARIM PROJELERİ HALA DURUYOR
Uzun zamandan beri yapacağımız dediğimiz ama hala yapamadığımız kentsel tasarım projelerimiz var. Mesela 3 sene önce proje hazırlanması için destek verdiğimiz Çamlıbel projemiz hala hayata geçirilmedi. Karaduvar sokak sağlıklaştırma projemiz de hala bitmedi. Uzun zamandır beklenti içinde olunan Nakliyeciler Sitesi de henüz ortada yok. Yani 4 yıldır projelerin çoğu ya başlamadı, ya da hala devam ediyor.
Ama 4 yıldır kredilerinizi iyi yönde kullanamadınız.
ÖZEL KALEM, BASIN VE KÜLTÜRÜN DEV BÜTÇESİ YATIRIMA AKTARILMALI
Özel kalem, basın ve kültür daire başkanlıklarının gideri 99 milyondur. Bu rakamların bütçede çok fazla yer kaplamaktadır, bunlar kısılarak yatırıma aktarılmalıdır.
4 sene sonuna baktığımızda yapılanları takdir ediyoruz ki bunlara yüzde 99 destek verdik, her ne kadar başkanımız ‘engelleniyoruz’ dese de, Mersin’in çok ön plana çıkacak, ses getirecek bir projenin temelini atmayı gönül isterdi ama 4 yılda atılmadı. 4 yılın sonunda alt yapı, üst yapı, kentsel dönüşüm, imar, sanayi, kültür tesisleri ve ulaşımla ilgili ciddi bir mesafe kat etmesi gerekirken maalesef istediğimiz noktaya gelemedik. Performansı çok beğenmedik!” diye konuştu.
VİZYONER ŞEHRE DEĞER KATACAK PROJELER YAPILMADI
MHP’li Mehmet Topkara ise geçmişte faaliyet raporunun sunum yapılarak değerlendirmeye açıldığını anımsattı. Ancak bu dönem buna gerek görülmemesini eleştiren Topkara, bunu da seçim sürecine bağladı.
Mersin’in, Türkiye’nin 11’inci büyük ili olduğunu anımsatarak, “Gelirde 6’ıncı sıradayız. Orada bazı eşitsizlikler var ama biz büyük bir belediyeyiz. Ama yapılanlar rutin belediye faaliyetleri. Vizyoner şehre değer katacak projeler yapılmamıştır. İhalesi yapılmış, kendi öz kaynakları ile devam eden kredisinde ise sıkıntılar olan Metro dahildir. ÇED raporları ve kurum görüşlerini eksik olduğu için bakanlığın onay vermediği ifade edilmektedir. Ama bunu aşmak için twitler ile bakanlıklara arasında çözüm aramakta.
“MEŞHUR LOGO İLE YARIŞIYORDUK, ARKA SIRALARDA KALDIK”
Mersin Büyükşehir Belediyesi hiçbir partinin belediyesi değildir. Bu minvalde bizim genel idare ile de çözüm aramamız lazım. Hak ettiğimiz hizmetlerin talebinde iktidar ve belediyeler kanadında sıkıntılar yaşamaktayız. Bu da meclisin talihsizliği.
Meşhur logo geldiğinde, ‘dünyada şehirler yarışır’ denilirken, kabuğumuza çekilmişiz, yarıştan vazgeçmiş, anketlere göre arka sıralarda kendimize yer bulmuş bir vaziyetteyiz. Bu böyle olmamalı. Bunun mücadelesi verilmeli” dedi.
İMAR PLANLARI BİTİRİLMELİ
İmar planlarının gecikmesini de eleştiren Topkara, “9 yıldır sürüyor bu plan yapımı. Yol aldık mı aldık. Ve deprem de bunun önemini ortaya koydu. Özellikle kırsalda köy yerleşik hayatı dışındaki yerler olsun, köyler, sosyal donatı alanları olsun, bir türlü hep söylememize rağmen geçmişte köy, belde olmuş bölgelerin imar planlarını hala yapamadık.
Şuan insanlar köyüne, beldesine ev, iş yeri yapmak istiyor ama maalesef ki imar planları buna cevaz vermemekte. Meclis olarak bunun önünü açmalı, çalışmalıyız” dedi.
“KAYNAK YARATACAK ŞİRKETLER ZARAR EDİYOR”
Ayrıca Mersin BŞB’nin yeteri kadar hibe alamamasını da eleştiren Mehmet Topkara, “Bütçenin yüzde 93’lerde olduğu söylendi ama burada biz ek bütçe yaptık. Pandemiye, depreme rağmen merkezi hükümetin belediyelere gönderilen paraları çok yüksek oldu. Ama biz öz kaynakları arttıramamışız. Şirketlerimizin belediyenin öz kaynaklarını geliştirip, ileri götürmesi gerekirken, 4 yılın sonunda düzgün yönetilmediği için zarar etmekte, yönetilemez hala gelmektedir.
“CHP’Lİ BAŞKANLAR BELEDİYELERİ YÖNETİR HALE GELMİŞ”
Biz rozetimizi çıkarmış belediye başkanları veya meclis üyeleriyiz. Ama bu dönem özellikle CHP’li ilçe başkanları, belediyeleri yönetir hale gelmiş durumda. Personeli, şefi, müdürü ile orada yapılan hizmetleri yönetir hale gelmiş. En ufak bir hizmet birimi vatandaşa gittiğinde CHP’li yöneticilerde orada yer almaktadır. Bunu vatandaşın önünde yönetmek doğru değildir.
Öte yandan belediyemizin kira giderleri çok yüksek. Biz yeni belediye binasını yapamadık. 5 yıl sonra toplu konut projesi yapacağız derken bir tane kamu binası yapamıyoruz kendimize.
Büyükşehir olarak genel idare ile bazı projeler yapıyoruz. Ama bu Mersin’i yukarıya taşımaya yetmiyor. Minnetsiz bir belediye başkanı anlayışı bu problemleri çözmüyor çözemiyor. Vizyoner Mersin gelecekteki Mersin’in yerini bulabilmemiz için çaba sarf etmemiz lazım” diye konuştu.