Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) üyelerini 2026 yılında uygulanmaya başlanacak olan Avrupa Yeşil Mutabakatına hazırlıyor. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında KOBİ’lerin yeşil dönüşümünü verimli şekilde gerçekleştirmesine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan Yeşil Sanayi Destek Programı’nın tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıda KOSGEB Mersin Müdürü Danyal Peker Proje kapsamında çağrıya çıkılan Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı ile Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısının detaylarını paylaştı.
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, yeşil dönüşümün artık bir lüks değil zorunluluk haline geldiğini vurguladı. İklim değişiminin olumsuz etkilerinin tüm dünyanın gündeminde olduğunu ve çeşitli önlemler alınmaya başlandığını kaydeden Gökbulut, bu kapsamda hazırlanan AB Yeşil Mutabakat sürecini hatırlatarak, sanayicinin bu sürece hazır olması gerektiğini söyledi. Artık üretim yapılırken firmaların su ve karbon ayakizlerine bakılacağını vurgulayan Gökbulut, “Bu dönüşümün sağlanması kolay değil. KOBİ’lere dayalı ekonomilerde zor başka şansımız olmayan bir konudan bahsediyoruz. Bu anlamda KOSGEB’in Yeşil Sanayi Destek Programı’nı önemsiyor ve planlı şekilde bilgilendirme ve farkındalıklara devam ederek danışmanlık hizmetleriyle desteklenmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“YEŞİL DÖNÜŞÜME FAİZSİZ GERİ ÖDEMELİ DESTEK”
Destekler hakkında bilgi paylaşan KOSGEB Mersin Müdürü Danyal Peker, TÜBİTAK ve Dünya Bankası’nın da içinde olduğu her iki çağrının da proje süresinin bitiş tarihinden sonra 12 ay ödemesiz olmak üzere dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte faizsiz geri ödemeli olduğunu söyledi. İlk olarak Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısına değinen Peker şu bilgileri verdi:
“30 Kasım’a kadar başvuru süreci bulunan bu çağrıda program kapsamında desteklenen sektörler içerisinde yer alan KOBİ’lerin güneş enerjisi yatırımlarını destekliyoruz. Burada yeni olmaları şartıyla makine ve teçhizat destekleniyor. İşletmelerin findeks kredi notunun çok riskli olmamasını istiyoruz. Risk varsa çağrıda kabul etmiyoruz. Firmanın toplam hasılatının projenin toplam bütçesinden yüksek olmaması gerekiyor ve işletmelerin en az iki yıl önce kurulmuş olması bekleniyor.”
Bu çağrının proje süresinin 8-12 ay arasında olduğunu ve 14 milyon TL’ye kadar destek verildiğini kaydeden Peker, destek oranını ise yüzde 60 olarak açıkladı.
Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısında ise desteğin 4 milyon TL’ye kadar olduğunu bildiren Peker, KOBİ’lerin enerji verimliliği, su verimliliği, hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü ile endüstriyel simbiyoz ve döngüsel ekonomi konu başlıklarında hazırlayacakları projelerin desteklendiğini söyledi. Buradaki destek oranını yüzde 70 olarak bildiren Peker, makine ve teçhizat yanında yazılım, personel alım desteği, eğitim, belgelendirme gibi konuların da desteklenebildiğini bildirdi. Artık firmaların maliyet yerine verimliliklerini artırarak rekabet güçlerini artırabildiğine dikkat çeken Peker, bu nedenle ikinci çağrıyı çok önemsediğini de sözlerine ekledi.