Ancak çözüm sürecinde, anlaşma şartlarının otogar esnafı lehine olması için ‘ricacı’ olan 3’üncü şahıslar Büyükşehir Meclisi’ni gerdi! Ayrıca taksit süresinin daha uzun tutulmasına yönelik tartışmalarda, “Esnafa şirin görünme” tartışması yaşandı.
HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, mülkiyet sahibi olduğu Toroslar İlçesi’ndeki Şehirlerarası Otobüs Terminalinde (MEŞOT) bulunan kiracılar ile alacaklar konusundaki süreçte önemli bir adım atıldı.
Esnafların takipli borçlarına ilişkin faiz ve avukatlık ücreti alınmaması, bahse konu borç ile tahakkuk eden diğer borçların yapılandırması ve taksitlendirilmesi ile ilgili talebinin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerin neticelenmesi ile konu Büyükşehir’in Ekim ayı meclis toplantısına geldi.
MHP VE HDP’DEN TAKSİT SÜRESİ UZATILSIN TALEBİ
Konuyla ilgili ilk olarak söz alan MHP’li Meclis Üyesi Fahrettin Kılınç oldu. Kılınç, “Ülkemiz, şehrimiz zorlu bur süreçten geçti. Sıra dışı sürecin sıra dışı şartları oldu. Bundan en çok etkilenen de ulaşım sektörü oldu. Bu sektör ile ilgili alacaklarımızın tahsili noktasında bu sağladığımız kolaylığı bir adım daha öteye götürelim ve taksit süresini aynı şartlarda 18 aya çıkaralım” dedi.
HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi de, esnafın gerçekten mağduriyetinin söz konusu olduğunu belirterek, 10 aylık sürenin kısa olduğunu, bu sürenin 18 veya 20 aya uzatılmasını önerdi.
“RAHATLAMA SAĞLANDI AMA TAKSİTLER YİNE ÖDENMEDİ”
Salonda süre taleplerine ilişkin çok sayıda görüş bildirilmesi üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’den, “İşi esnaflara karşı bir siyasi gösteriye dönüştürmek yanlış” çıkışı geldi. Yönetime geldiği günden buyana çözüm için esnaflarla görüştüğünü belirten Seçer, “Hangi parti daha fazla esnaf dostu’ gibi bir durmamalıyız. Halının altına atılmış, birikmiş bir sorun bu alacak sorunu. Daha önce bir rahatlama sağlandı ama taksitlerini yine de ödemediler” dedi.
3,5 YILLIK SORUNUN SERÜVENİ…
Plan Bütçe Komisyonu Başkanı MHP’li Mehmet Topkara'da, konunun detayları hakkında bilgi verdi. Topkara, “Bu konu; geçmişte eski otogarın yıkılıp, Macit bey döneminde Mersinimize yeni bir otogar kazandırılmasından başlayıp, Burhanettin beyin otogar esnafını taşımasından günümüze gelen bir serüven. Otogarda hakimiyet kuranlar sistemi aynı şekilde devam ettirmek istediler. Kendi aralarında bir hiyerarşi, gücü, gücü yetene şeklinde bir sistem kurmuşlardı. ‘Bu sistemi biz belirleriz’ dedik ve dükkanları kiraya çıktık. Ama onlar kendi aralarında örgütlendiler ve dükkanları kimse almadı. Biz o zaman, ‘bu iş yerleri satılsın’ dedik ama bu da olmadı. Bu defa otobüs firmaları kaldırımlar gibi çeşitli yerlerden yolcu almaya başladı. İşletmenin dükkan dükkan kiraya verilmesi ile konu tatlıya bağlandı.
Ama gelinen noktada görüyoruz ki; 2017, 2018 ve 2019 yılında hiç para yatırmayan esnafımız var. Pandemi 2020’de gündeme gelen bir olay. Pandemi nedeniyle alacağımız kararda 2020 yılı yok. 5 bin TL üzerinde ki alacakların yetkisinin mecliste olması nedeniyle konu gündeme geldi. 2020 yılı alacakların dışında. 2017, 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan alacak 3 milyon 316 bin TL. Şimdi biz bu meclis kararıyla yüzde 50’nin üzerinde yüzde 60’a varan bir indirim yapıyoruz. Belediye tarihinde ilktir. Genel idareden bile böyle bir karar çıkmamıştır.
Biz otogar esnafının yüzü gülesi, şehre gelen insanların güvenli bir seyahat edebilmeleri için elimizi taşın altına koyuyoruz.
“BİZİM BİR MASAMIZ, BİR KOLTUĞUMUZ VAR, ŞİRKETİN İÇİ BOŞ, BİZDEN BİR ŞEY ALAMAZSINIZ” DİYENLER OLDU!
MEŞOT’taki dernek yöneticileri ile bir araya geldik ve konuşarak bu sürece geldik. Alacağımız bu kararlar diğer ilçe otogarlarından, hallere kadar pek çok yapıya örnek teşkil edecek. İnanın burada iyi niyet gözettik. Biz komisyon çalışmalarını bitirdikten sonra başkana ziyarete gittik. Sayın başkan, ‘Taksit sayısını attırabilirdiniz, avukatlık ücretini almayabilirsiniz’ dedi. Ama biz bu kadar iyi niyetli, güzel davranırken bugüne kadar belediyeye büyük miktarlarda borcu olan ve orada esnaf olan bazı arkadaşlar şehrin dinamiklerini üzerimize gönderdiler. Ama biz burada esnafa zaten yardımcı oluyoruz. Arada borcu ödeyen firmalarda var. Ama hiç para ödemeyenlerde var. Peşin ödeme yapanlar büyük de avantaj sağlayacaklar.
Bu karar siyasi bir karar değildir. Bu sorunu çözelim istiyoruz. Hatta; ‘bizim bir masamız, bir koltuğumuz var, şirketin içi boş, bizden bir şey alamazsınız’ diyen de oldu.
Kiralar geçmişten beri biraz yüksek olmuş, bu işi bir tatlıya bağlamak lazım. Komisyon kararının arkasındayız.
Ben eminim ki 24 değil 36 ay taksitte yapsak bunu ödemek istemeyenler yine ödemeyecek. Ama tüm esnaf için bunu yapmalıyız” diye konuştu.
BAŞKAN SEÇER’DEN ARAYANLARA TEPKİ!
Başkan Vahap Seçer ise, “Herkes yapıcı, geriden gelen bu sorunun çözülmesini istiyor ama yöntem konusunda tarzlarımız farklı. Yöntem konusunda benim hoşuma gitmeyen bazı gelişmeler oldu. Burası birilerinin yönlendirdiği alan değil, aklı başında insanlar var burada. Gerekli görüşmeler yapıldı ve komisyon asgari müşterekte bir araya geldi ve benden de görüş alındı” dedi.
Toplam borç tutarının içinde kira, KDV, gecikme faizi, vekalet ücreti, masraflar ve tahsil harcı bulunduğunu anımsatan Seçer, “Bazı ücretleri biz ödeyerek, bizden taleplerinin fazlasını veriyoruz. 3 milyon 316 bin TL borcun 1 milyon 182 bin TL’si affedilmiş oluyor. Kendi kesemizden affedeceksek arttıralım. Makulü arayalım. İşin suyunu kaçırmayalım, dengede tutmamız lazım. Bizimle kira ilişkisi olan pek çok iş insanı var. Borcunu ödeyeni cezalandıralım mı? İndirim miktarı toplam borcun yüzde 35,7’sine denk geliyor.
Pandemide telkin yaptık, kira ertelemesi yaptık. Bunlar alınmayacak. Bunlara ilave olarak o aradı, bu aradı, siyasi saikler çok yanlış. Bu işin ciddiyetine halel getirir. Böyle bir pazarlık konusu olamaz. Gerekirse komisyona iade ederiz.
Dengeyi komisyon kursun. Bir an önce ödensin ve bu defter kapansın. Niyeti olan 10 ayda da öder. Daha önce ben bu görüşmeleri yaptım. Ortada pandemi yoktu. Oturdular konuştular, geldiler, gittiler. ‘açık çek’ verdim. Hukuk, kanun bize neyi cevaz veriyor ise tamamına evet dedim. Ama hala üzerinde polemik yapılıyor ise ben burada iyi niyet aramıyorum” diye konuştu.
“NİYETLİ OLANLARI BURADA 3 AY SONRA KONUŞACAĞIZ”
Mehmet Topkara da, bu sorunun ilk defa meclis gündemine geldiğini söyleyerek, “Bu konuyu kapatmak, üçüncü şahısları bizimle sıkıntıya sokmamak, şehri germemek adına; yüzde 20 avukatlık ücretini de almayalım. Taksit süresine 10 ay dedik, 18’e çıkaralım” önerisi sundu. Ancak Topkara’nın, “Gelin başkanım bu konuyu ortadan kaldıralım. 3. şahısların değil meclisin, sizin iradeniz olsun. 18 ay olsun. Art niyetli olanları burada 3 ay sonra konuşacağız.
Komisyona gitmesin, burada bir karar verelim. Kapatalım gitsin” tepkisi dikkat çekti!
Görüşmelerin ardından teklif taksit süresinin 15 aya çıkarılması ve avukatlık ücreti alınmaması şeklinde kabul edildi.