Hasan Küçük
Mersin’in Anamur İlçesi son günlerde açılan ya da açılmak istenen mermer ocakları ile gündeme geliyor. Korucuk Mahallesi’nde açılmak istenen 2 mermer ocağına mahkeme geçit vermezken Anamur’un Anıtlı Mahallesi ile Gazipaşa’nın Yakacık Mahallesi sınırındaki Kızılkaya Tepe Mevkiindeki mermer ocağı Mersin Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün 02.10.2018 tarihinde verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararı nedeniyle geçtiğimiz günlerde faaliyetine başladı.
Aytap Madencilik tarafından işletilmeye başlayan mermer ocağıyla ilgili Anıtlı Köylüleri’nin ardından Yakacık Köylüleri ile Ziraat Mühendisleri Odası tarafından yürütmenin durdurulması ve ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için Mersin 2. İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Köylülerin Avukatı Seyda Afyoncu dava dilekçesinde, Mersin Valiliğince 02.10.2018 tarihinde verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının internet sitesinde yayınlandığını, firmanın faaliyete başladığını müvekkillerinin 09.04. 2022 tarihinde, MERÇED tarafından Anıtlı Köyü’nde düzenlenen söyleşi sırasında öğrendiğini kaydetti.
Avukat Afyoncu, ÇED sahasının ilgili firmaya teslim edilerek ormanlık alandaki ağaçların ve özellikle delice zeytinlikler ile yüzey sularını yer altı su kaynaklarına aktaran kayaların kesilerek yok edilmesine başlanması nedeniyle kararın yürütmesinin İvedilikle davalı idarenin savunması alınmaksızın durdurulmasını istedi.
“YAKACIK KÖYÜNDE ÇED SÜRECİ İŞLETİLMEDİ”
ÇED raporu ve eklerinin yasal düzenlemelere aykırılıklar taşıdığına vurgu yapan Afyoncu şunları kaydetti: Yapılan inceleme ve değerlendirmeler yetersiz ve eksik incelemeye dayalıdır. Projenin çevreye, doğaya, doğadaki canlılara, insan ve hayvan sağlığına, bölgedeki kültürel ve tarihi dokuya olabilecek zararlı etkileri gerçekçi, bilimsel ve anlaşılır bir şekilde değerlendirilmemiştir. Bazı tespitlerinin gerçeğe aykırı olması, yapılmayacak işlere dair inandırıcılıktan uzak boş taahhütler içermektedir ‘Çed Gerekli Değildir’ kararının mermer ocağı işletmesinin etki sahasında kalan köylülerin belli dönemlerinde yaşadığı, sürekli olarak tarımsal faaliyet sürdürdükleri yer olan Gazipaşa/Yakacık Köyü’nde ilan edilmeyişi, ÇED sürecinin ve ruhsat sahasının ilgili firmaya gecikmeli olarak teslim edilişi dahil tüm sürecin hukuka uygun şekilde yürütülmemesi dava açma gereği doğurmuştur.
“YAŞAM ALANLARINA ZARAR VERMEYE BAŞLADI”
Aytap Madencilik A.Ş tarafından işletilmeye başlanan mermer ocağı ruhsat/ÇED sahasına yol açmak için bile binlerce ağacın ve yüzey sularını depolayıp süzerek yer altı sularını besleyen karstik kayaların kesilmesi, ormanlık alanda kesilen ağaçların ağır tonajlı kamyonlarla taşınması sırasında çıkan yoğun toz ile ormanlık alanda habitat tahribatı yaratılması nedeniyle zarar verilmeye başlanmıştır.
Anıtlı Köyü sınırları içinde faaliyet göstermeye başlayan mermer ocağı faaliyeti, bölgedeki ormanlık alanlara, sulara, küresel ısınma ve iklim kriziyle birlikte son yıllarda yaşanan kuraklıktan, coğrafyanın engebeli oluşundan kaynaklı olarak zaten zor koşullarda sürdürülen tarımsal faaliyetlere, insanların ve diğer canlıların yaşam alanlarına ağır zararlar vermeye başlamıştır.”
“TELAFİSİ İMKANSIZ DAHA FAZLA ZARAR DOĞMAMALI”
Afyoncu, “ÇED Gerekli Değildir’’ kararı ile alanda yol açma çalışmalarına başlandığına dikkat çekti. Bitki örtüsünü temizlemek üzere ağaçların kesimine başlanması nedeniyle, telafisi imkansız daha fazla zararın doğmaması adına öncelikle yürütmenin durdurulması gerektiğini berten Seyda Afyoncu, ÇED raporunun yeterli bir araştırmaya dayanmadan hazırlanması, raporun yetersiz ve yasalara aykırı olması, raporda belirtilen inceleme, hesaplama ve değerlendirmelerin yanlış olması ve genel kabul görmüş bilimsel tespitlere dayanmaması, projenin çevreye, doğaya ve insan sağlığına olabilecek zararlı etkilerinin gerçekçi ve bilimsel bir şekilde değerlendirilmemesi, maden ve işletme ruhsatlarının da yasal mevzuata uygun biçimde verilmemesi nedeniyle iptalini istedi.